Metro-portal.hr

objavljeno 12.04.2012. 18:02:22
ORUŽANI SUKOB

Primirje u Siriji se djelomično poštuje

"Mi smatramo da je jasno kako je prekid vatre podrazumijevao povlačenje svega teškog naoružanja iz gradova, naseljenih područja. To se nije dogodilo", rečeno je

Fotografija vijesti

Primirje s potporom Ujedinjenih naroda koje je u zoru stupilo na snagu u Siriji samo se "djelomično poštuje", a teško oružje i vladine snage i dalje su u gradovima, objavio je u četvrtak glavni oporbeni pokret, javlja Hina.

"Nema dokaza znatnoga povlačenja", rekla je novinarima u Ženevi glasnogovornica sirijskoga nacionalnog vijeća Basma Kodmani.

"Prekid vatre... Samo se djelomično poštuje. Mi smatramo da je jasno kako je prekid vatre podrazumijevao povlačenje svega teškog naoružanja iz gradova, naseljenih područja. To se nije dogodilo".

"Za nas to nije ostvareno i to je važno. Nije ostvareno po formulaciji iz Annanova plana", dodala je.

Međunarodni posrednik Kofi Annan napisao je plan od šest točaka koji je prihvatila vlada sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada. Annanov glasnogovornik je u priopćenju u srijedu objavio kako se Sirija obvezala na prestanak borbi i naglasio da plan predviđa povlačenje sirijskih snaga iz urbanih područja.

Sirijske su snage prestale pucati u satima nakon stupanja primirja na snagu pa su pobunjenička uporišta koja su u zadnje vrijeme snažno bombardirana u četvrtak utihnula, javlja Reuters.

12.04.2012. 18:02:22
http://metro-portal.hr/primirje-u-siriji-se-djelomicno-postuje/69990/