Metro-portal.hr

objavljeno 04.05.2011. 14:52:41
ŠEŠELJ HAŠKOM SUDU

Prilično me uveseljavaju vaši dokazi

Raspravno vijeće Haaškoga suda zaključilo je da su tužitelji izveli dovoljno dokaza koji potvrđuju da je Šešelj poticao na progon i druge zločine protiv nesrpskog stanovništva

Fotografija vijesti

"Raspravno vijeće odbacuje zahtjev optuženog", objavio je u Den Haagu predsjednik sudskog vijeća Jean-Claude Antonetti objašnjavajući da je analiza dokaza dovela suce do zaključka da "u ovoj fazi postoji dovoljno dokaza u svrhu članka 98 bis Pravilnika koji bi omogućili razumnom presuditelju da osudi optuženog van razumne sumnje zbog poticanja na zločine navedene u devet točaka optužnice".

Šešelj je tražio odbacivanje optužnice temeljem članka 98 bis Pravilnika ICTY-ja koji omogućava da optuženi, nakon što tužitelji završe izvođenje svojih dokaza, objasni sudskom vijeću zašto misli da tužitelji nisu dokazali njegovu odgovornost.

Antonetti je u višesatnom iznošenju odluke kazao kako Vijeće raspolaže dovoljnim dokazima da zaključi da je govor optuženog bio govor nasilja. Antonetti je citirao niz Šešeljevih huškačkih ratnih izjava kao i svjedočanstva žrtava o Šešeljevim govorima među kojima stanovnika vojvođanskih sela koji su čuli njegova 'upozorenja' da je vrijeme da se odsele ili ravnateljice vukovarske bolnice Vesne Bosanac koja ga je slušala na radiju kako potpiruje svoje dobrovoljce. Vijeće je zaključilo da raspolaže s dovoljno dokaza da je Šešelj "sustavno omalovažavao Hrvate i Muslimane" nazivajući ih uvredljivim i pogrdnim nazivima poput "ustaše" i "balije", kao i da je širio atmosferu straha, kazao je Antonetti.

Vijeće je zaključilo i da je dostatno dokazano da je Šešelj poticao svoje dobrovoljce na ostvarivanje njegove "nacionalnističke ideologije svim sredstvima", kazao je Antonetti dodajući da dokazi pokazuju i da je Šešelj smatrao da se ti ciljevi mogu ostvariti "jedino protjerivanjem nesrba".

Vođa srpskih radikala koji je sa smijehom pratio dio izlaganja predsjedavajućeg suca o njegovoj povezanosti sa zločinima u jednom je trenutku prekinuo suca zbog prigovora na prijevod te poručio: "Sa zanimanjem pratim to što govorite i prilično me uveseljava".

Antonetti je kazao kako vijeće u ovoj fazi raspolaže s dovoljno dokaza da može zaključiti da je na području Hrvatske, BiH i Vojvodine počinjen progon i da je protjerano nesrpsko stanovništvo.Šešelj je u haaškom pritvoru od 2003. Suđenje bi se sada trebalo nastaviti izvođenjem dokaza Šešeljeve obrane.

04.05.2011. 14:52:41
http://metro-portal.hr/prilicno-me-uveseljavaju-vasi-dokazi/58453/