Metro-portal.hr

objavljeno 05.06.2011. 13:52:00
NEAKADEMSKE METODE

Prijete smrću vodećim australskim klimatolozima

Znanstvenici iz Canberre počeli su primati brojne prijetnje zbog istraživanja klime i klimatskih promjena

Nekoliko vodećih australskih klimatologa sa Australskog nacionalnog sveučilišta postali su meta čestih prijetnji smrću, što je navelo sveučilišne vlasti da pojačaju sigurnosne mjere.

Znanstvenici su premješteni iz Canberre na sigurniju lokaciju nakon što su počeli primati opetovane i ozbiljne prijetnje zbog njihovog istraživanja.

Prodekan sveučilišta, profesor Ian Young, rekao je da su znanstvenici primili brojne e-mailove u kojima im se prijeti smrću i uznemirujuće telefonske pozive u kojima im se prijetilo napadima na ulici ako ne prekinu sa svojim istraživanjem.

Prijetnje su počele prije pola godine a u zadnjih nekoliko tjedana su se intenzivirale.

„Istraživanje klime i klimatskih promjena očigledno je tema koja još uvijek u današnje vrijeme izaziva emocije u ljudi" - rekao je.

„S druge strane, ovo nikako nije način da se razgovara o bilo kakvom problemu. Nitko ne smije biti meta ovako brojnih i ozbiljnih prijetnji" - kazao je i dodao da su znanstvenici koji su postali meta ovih prijetnji poprilično uznemireni i potreseni.

Australska federalna policija rekla je kako su svjesni ovog problema, ali da trenutno nije pokrenuta nikakva istraga.

Debata o klimi i klimatskim promjenama u zadnjih je desetak godina postala iznimno aktualna i žestoka. Znanstvenici su i dalje podijeljeni oko brojnih tema i problema, a jedan od onih oko kojega se lomi najviše koplja svakako je i globalno zatopljenje. Dok jedni smatraju da je globalno zatopljenje apsolutno najvažniji problem na Zemlji koji će imati dalekosežne posljedice na naše živote ako ga odlučimo ignorirati, drugi tvrde da još nema niti jedan čvrsti dokaz koji bi potvrdio tu tezu.

Bilo kako bilo, ove i sve druge razlike u mišljenju uvijek treba rješavati argumentima i razgovorom, a nikako prijetnjama i nasiljem.

05.06.2011. 13:52:00
http://metro-portal.hr/prijetnje-smrcu-vodecim-australskim-klimatolozima/59757/