Metro-portal.hr

objavljeno 08.05.2012. 13:44:00
MANJAK DEMOKRAC

Prijetnje otkazima novinarima HRT-a zabrinule i OESS

Najnovija događanja na HRT-u pokazuju da uistinu postoji ozbiljan problem u percepciji slobode medija i slobode izražavanja u Hrvatskoj, smatra OESS

Fotografija vijesti

Sloboda medija ključna je demokratska osobina te je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju zabrinuta zbog najave o otkazima novinarima HRT-a koji su kritički progovarali o stanju slobode medija u Hrvatskoj, rekla je predstavnica OESS-a Dunja Mijatović, prenosi Hina.

"Više je nego zabrinjavajuće što javni medijski servis koristi drakonske mjere za utišavanje novinara. Uloga javnog medija bi trebalo biti isticanje tema od javnog interesa. Smanjenje slobode medija je, nesumnjivo, vrlo važno pitanje, jedno od ključnih pitanja svake demokracije i nezavisnih javnih medija", kazala je Mijatović, u priopćenju dostavljenom Hini.

Prema njezinim riječima, najnovija događanja na HRT-u pokazuju da uistinu postoji ozbiljan problem u percepciji slobode medija i slobode izražavanja u Hrvatskoj.

"Ovo nije način na koji bi se u demokratskom društvu, a o nezavisnim medijima da se i ne govori, trebalo odnositi prema kritičkim glasovima", poručuje Mijatović i pozvala upravu HRT-a da "hitno preispita svoju zabrinjavajuću praksu kako bi ponovo zadobila povijerenje novinara i gledatelja".

Mijatović podsjeća da je novinarka HTV-a Elizabeta Gojan suočena s upozorenjm pred otkaz zbog intervjua koji je 3. svibnja, na Dan slobode medija, dala radiju Deutsche Welle te da je prije toga primila upozorenje pred otkaz zbog intervjua u svojstvu predsjednice Izvršnog odbora Ogranka HND-a na HTV-u. Posjeća i na slučaj novinarke HTV-a Maje Sever, urednice emisije "Hrvatska uživo", koja je suočena s disciplinskom mjerom zbog navodnog pristranog odabira gostiju u svojoj emisiji.

08.05.2012. 13:44:00
http://metro-portal.hr/prijetnje-otkazima-novinarima-hrt-a-zabrinule-i-oess/70770/