Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2012. 17:57:00
APEL

Prijatelji Sirije: UN i Arapska liga moraju dati čvrste rokove

"Tražimo ozbiljnu akciju. Sirijski režim će sigurno pasti. Oporba je ujedinjena, sada je na vama da se ujedinite i pomognete sirijskoj oporbi", poručio je šef Sirijskog nacionalnog vijeća

Fotografija vijesti

Arapska liga i UN moraju odrediti vrlo jasne rokove svog idućeg plana, ukoliko žele okončati nasilje u Siriji, poručili su „Prijatelji Sirije" na sastanku u Istanbulu, prenosi Hina.

"Prijatelji Sirije" u završnoj izjavi sa skupa također poručuju Al-Asadu kako prilika da ispuni svoja obećanja neće trajati neograničeno.

Ministri vanjskih poslova više od 70 zemalja također su priznali Sirijsko nacionalno vijeće (SNC) kao legitimnog predstavnika svih Sirijaca i glavnim oporbenim sugovornikom s međunarodnom zajednicom, navodi Reuters.

Čelnik SNC-a Burhan Ghalioun pozvao je ranije u nedjelju međunarodnu zajednicu da poduzme ozbiljne mjere kako bi se zaustavilo režimsko nasilje nad oporbom, navodi turska novinska agencija Anadolija.

"Tražimo ozbiljnu akciju. Sirijski režim će sigurno pasti. Ne produžujte katastrofu. Oporba je ujedinjena, sada je na vama da se ujedinite i pomognete sirijskoj oporbi", rekao je Ghalioun.

On je zatražio hitnu humanitarnu pomoć, otvaranje humanitarnih koridora u zemlji i konkretnu pomoć oporbenoj Slobodnoj sirijskoj vojsci, piše Anadolija.

BBC je izvijestio kako je SNC u Istanbulu priopćio da će pobunjenicima koji se bore protiv Al-Asadovog režima biti isplaćene plaće, a novac će dobiti i vojnici koji dezertiraju iz vladinih snaga. Izaslanici na konferenciji kazali su da će bogate arapske zemlje Perzijskog zaljeva osigurati milijune dolara mjesečno za fondove SNC-a.

Na drugom sastanku "Prijatelja Sirije" sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je uoči odlaska u Istanbul izjavila da je sastanak za Hrvatsku važan i zbog INA-inih naftnih polja u toj zemlji koja se ne mogu "prepustiti slučaju".

01.04.2012. 17:57:00
http://metro-portal.hr/prijatelji-sirije-un-i-arapska-liga-moraju-dati-cvrste-rokove/69659/