Metro-portal.hr

objavljeno 10.12.2012. 17:35:24
OPA!

Prihvaćena tužba za kredite u švicarcima

Udruga Potrošač pritom za svaku banku mora navesti je li ta banka za konkretnu vrstu kredita nudila samo kredit u švicarcima ili je bila ostavljena mogućnost izbora u kunama ili eurima

Krediti koji su zavili Hrvatsku u crno
Krediti koji su zavili Hrvatsku u crno (Arhiva)

Zagrebački Trgovački sud prihvatio je danas tužbu Udruge Potrošač protiv osam banaka zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope ali je odbacio dio u kojem je Udruga tražila da se bankama naloži da potrošačima izmjene ugovorene obveze i glavnicu vežu uz euro.

Sud je naložio tužitelju da svakoj banci pojedinačno u roku od 15 dana dostavi primjerak ugovora sa spornom valutnom klauzulom, odredbu općih uvjeta o promjenjivim kamatnim stopama te primjerak ponude ili reklame za kreditne ugovore uz primjenu švicarskog franka.

Udruga Potrošač pritom za svaku banku mora navesti je li ta banka za konkretnu vrstu kredita nudila samo kredit u švicarcima ili je bila ostavljena mogućnost izbora u kunama ili eurima. Sud je tužitelju naložio i da dostavi podatak o kretanju tečaja, odnosno omjeru tečaja između kune i švicarca, kune i eura te eura i švicarca.

Osam tuženih banaka - Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Societe Generale - Splitska banka i Volksbanke moraju se o tome očitovati do kraja siječnja iduće godine.

10.12.2012. 17:35:24
http://metro-portal.hr/prihvacena-tuzba-za-kredite-u-svicarcima/75354/