Metro-portal.hr

objavljeno 20.12.2009. 15:01:56
OBAVIJEST HŽ-a

Prigradski vlakovi kasne 10-40 minuta, lokalni i međunarodni još više

Zbog vrlo niskih temperatura i snijega vlakovi imaju problema na gotovo svim linijama

(Mario Todoric / CROPIX)
Zbog niskih temperatura, velikih količina snijega i snježnih zapuha, željeznički promet u cijeloj zemlji odvija se otežano, izvijestile su Hrvatske željeznice (HŽ) o stanju u prometu danas oko podne.

Svi vlakovi u zagrebačkom prigradskom prometu voze bez prekida, s tim da pojedini kasne od 10 do 40 minuta zbog smrzavanja skretnica i kvarova na vozilima koji su uzrokovani niskim temperaturama. I vlakovi u lokalnom prometu zbog smrzavanja skretnica i kvarova na vučnim vozilima kasne od 10 minuta do sat vremena.

Zbog vrlo niskih temperatura problema ima na prugama sjeverne i istočne Hrvatske. Najveće zakašnjenje imao je jutros nagibni vlak iz Osijeka za Zagreb koji je ostao u kvaru u Okučanima i u Zagreb je došao sa tri sata zakašnjenja.

Još veća kašnjenja bilježe međunarodni vlakovi koji jutros stižu u Hrvatsku. Tako vlak iz Venecije za Budimpeštu kasni više od 6 sati, vlakovi iz Srbije kasne oko 3 sata, a iz Slovenije dolaze sa zakašnjenjima oko 2,5 sata.

Na ličkoj pruzi situacija je povoljnija nego jučer. Umjesto dizelmotornih garnitura nagibnih vlakova jutros su prema Splitu i prema Zagrebu krenule klasične garniture vlakova i to sa po dvije dizelske lokomotiva kako bi mogle prijeći snježne zapuhe. Vlakovi će u Split i Zagreb, očekuje HŽ, kasniti oko sat vremena.

HŽ se još jednom ispričava putnicima koji su jučer ostali zarobljeni u nagibnim vlakovima u Vrhovinama i Medaku. Do zastoja tih vlakova došlo je zbog vrlo teških vremenskih uvjeta na ličkoj pruzi, podsjeća HŽ dodajući da su željezničari poduzeli sve što je bilo u njihovoj moći da održe promet u tako teškim vremenskim uvjetima.

Problemi su bili uzrokovani visokim snijegom, snježnim nanosima i niskim temperaturama, a kao posljedica došlo je do smrzavanja određenih sustava u vučnim vozilima (kao npr, zračni sustav), te do proboja na vučnim motorima vučnih vozila. To se dešavalo na svim vrstama vučnim vozila (od nagibnih vlakova, dizelmotornih garnitura, elektromotornih garnitura, električnih i dizelskih lokomotiva).

Tek nakon što su krenuli popodnevni vlakovi iz Splita i Zagreba kao klasične garniture umjesto nagibnih vlakova, uspjele su se probiti do zametenih vlakova. Tako su putnici jutarnjeg i popodnevnog vlaka za Split stigli u Split zajedno pola sata iza ponoći, a putnici jutarnjeg i popodnevnog vlaka za Zagreb stigli su u Zagreb oko ponoći.

Putnicima koji su izgubili vezu za druge vlakove HŽ Putnički prijevoz omogućio je smještaj u hotelu u Splitu i Zagrebu na račun HŽ-a, a putnicima jutarnjih vlakova ponuđen je povrat novca ili gratis karta po izboru za novo povratno putovanje na hrvatskim prugama, izvijestio je HŽ. (hina/metro-portal)

20.12.2009. 15:01:56
http://metro-portal.hr/prigradski-vlakovi-kasne-10-40-minuta-lokalni-i-medjunarodni-jos-vise/28989/