Metro-portal.hr

objavljeno 12.06.2011. 08:55:56
NASILJE

Pride u Splitu: Organizatori traže ostavku Karamarka

Ruta nije osigurana, a nasilnicima je dopušteno da bacaju eksplozivna sredstva, glavne su zamjerke policiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube)

Organizatori prvog splitskog gay pridea najavili su pokretanje postupaka protiv tijela državne vlasti i izgrednika te su zatražili ostavku ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

Javno okupljanje je prekinuto u nasilju. Ruta kojom je trebala proći povorka nije osigurana, a nasilnicima je dopušteno da bacaju eksplozivna sredstva, bengalke, molotovljeve koktele, te kamenje, pepeljare i ostale objekte tijekom povorke i na Rivi, navode, među ostalim, u priopćenju udruge Kontra, Iskorak i Domine.

Organizatori tvrde da mjesto okupljanja nije bilo osigurano i da je prije izlaska na Rivu u Marmonotovoj ulici dopušteno velikom broju izgrednika da potpuno suze prolaz povorke, a da je "policija pritom nagovarala sudionike parade da prođu" iako su bili zasipani kamenjem i drugim predmetima.

Najavili su da će o svemu izvijestiti međunarodne institucije i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Čelnici splitsko-dalmatinske policije izvijestili su večeras da je policija dobro odradila posao, upozorivši da je u postupanjima morala biti iznimno oprezna jer su među prosvjednicima protiv parade bile i žene s djecom, starci, ali i mnogobrojni stranci od kojih su neki samovoljno ušli u povorku

Policija je najavila da će idućih dana pregledati snimke povorke i procesuirati sve izgrednike.

Zbog izazivanja izgreda u kojima je ozlijeđeno osam osoba policija je uhitila 137 osoba od kojih 25 maloljetnika.

12.06.2011. 08:55:56
http://metro-portal.hr/pride-u-splitu-organizatori-traze-ostavku-karamarka/60030/