Metro-portal.hr

objavljeno 13.12.2017. 19:01:00
ČUDESNO!

Preživjelo dijete rođeno sa srcem izvan tijela

Na ultrazvuku za vrijeme trudnoće njezine majke, otkriveno je da Vanellope Hope Wilkins boluje od rijetkog stanja zvanog ectopia cordis

Apsolutno nevjerojatno
Apsolutno nevjerojatno (Ben Birchall/PA)

Djevojčica rođena sa srcem izvan tijela prva je koja je u Velikoj Britaniji preživjela s obzirom na svoje nevjerojatno rijetko stanje. Novorođenče je podvrgnuto trima operacjiama, a prvoj od njih već sat vremena nakon rođenja.

Na ultrazvuku za vrijeme trudnoće njezine majke, otkriveno je da Vanellope Hope Wilkins boluje od rijetkog stanja zvanog ectopia cordis - njezino srce i dio želuca rasli su izvan tijela.

Roditeljima djevojčice savjetovano je prekid trudnoće jedina opcija koja preostaje, no tri tjedna nakon preuranjenog poroda carskim rezom, 22.studenog, Venellope je preživjela tri operacije u bolnici u Leicesteru, a njezino srce vraćeno je u prsnu šupljinu.

U tri operacije sudjelovalo je 50 članova osoblja u bolnici Glednield. Odmah nakon rođenja, djevojčica je omotana u plastičnu vreću. Pedeset minuta nakon toga, izgledalo je kao da je spremna za anesteziologa i ostatak osoblja koji su ju počeli pripremati za operaciju. 

Nakon operacije preseljena je na odjel intenzivne njege, gdje je morala ostati nekoliko tjedana, dok joj tijelo ne postane dovoljno snažno da napravi mjesta za srce kako bi se ono dokraja moglo premjestiti u prsnu šupljinu i prekriti kožom.

Još tjedan dana kasnije, prsna šupljina ponovno joj je otvorena kako bi se stvorio prostor u koji bi se srce moglo sasvim povući. Dva tjedna poslije, zahvaljujući običnom zakonu gravitacije, njezino srce smjestilo se na svoje mjesto, a posljednjom operacijom otklonjen joj je dio kože s nadlaktice kako bi se njome prekrila prsa. Kirurzi su oko srca napravili mrežu kojom bi ga očuvali, jer Vanellope nema ni rebra ni prsnu kost. Djevojčica će biti na aparatima sve dok joj se organi u potpunosti ne smjeste u tijelu i ne počnu normalno funkcionirati.

Djeca ođena s ectopiom cordis, njih 5 u milijun, imaju manje od 10% šansi preživjeti. Stručnjaci i kardiolozi ne sjećaju se nijednog sličnog slučaja u Velikoj Britaniji u kojem je dijete preživjelo takvo stanje, no s Vanellope je zasada sve u redu, što je čini pravim malim čudom.

Piše: Andrea Holi
13.12.2017. 19:01:00
http://metro-portal.hr/prezivjelo-dijete-rodjeno-sa-srcem-izvan-tijela/109112/