Metro-portal.hr

objavljeno 09.08.2012. 21:30:00
ZDRAVLJE

Previše vode može škoditi

Nova ovisnost o vodi koja zahvaća sve više žena je oblik opsesivno-kompulzivnog poremećaja

U najgorem slučaju voda može voditi i u smrt
U najgorem slučaju voda može voditi i u smrt (Arhiva)

Iako se tako ne čini, ali ako se pretjeruje s vodom ona vam može štetiti, a upravo je pretjerivanje sa pijenjem vode novi, a moguće i štetni, trend među ženama.

Mnoge zvijezde tvrde kako je upravo voda zaslužna za njihov izgled, a neke se hvale činjenicom da piju i do osam čaša dnevno. To utječe i na obične žene, i posebice majke, koje su i same počele pretjerivati i piti do deset čaša vode dnevno.

Najgori slučajevi mogu voditi i u smrt, tj uzrokuju hiponatremiju, kada se u tijelo unosi višak vode, a ne dovoljno elektrolita (u ovom slučaju natrija) i onda oni izlaze iz tijela. Žene koje su počele piti velike količine vode su čak i priznale da su izjave slavnih utjecale na njihov dnevni unos vode. Utjecali su i članci koji govore o vodi kao kapi života, samo što se obično zanemaruje preporučena doza koja je šest do osam čaša dnevno.

Robert Brown, psiholog na Sveučilištu u Glasgowu, kaže kako ovo nije standardna ovisnost, kao što imamo prema cigaretama, drogi i alkoholu, već da je ovo oblik opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Objašnjava kako takva opsesija stvori kod ljudi osječaj olakšanja jer su uvjereni da sve imaju pod kontrolom i da ih nikakva katastrofa neće zadesiti. Ako razvijete ovakvu ovisnost Brown preporuča posjet stručnjaku ili odlazak na terapije.

Voda čuva naše tijelo, to je sigurno. Ona čuva organe i pomaže da se hranjive tvari uspješno raspodijele, ali previše vode može čak oštetiti i srce, kako kaže glavna dijetetičarka u londonskoj bolnici St. George, Catherine Collins.

Objasnila je: „Ako idete piškiti oko tri puta dnevno, vjerojatno ste pili dovoljno vode. Ali ako idete na WC desetak puta dnevno, onda vam se iz organizma ispiru vitamini, kao što su vitamin C i vitamini B skupine." To na kraju može dovesti i do problema poput bolesti srca.

09.08.2012. 21:30:00
http://metro-portal.hr/previse-vode-moze-skoditi/73191/