Metro-portal.hr

objavljeno 09.09.2011. 10:17:00
KVAKA 22

Previše brižni roditelji krivi za pretilost svoje djece

"Helikopter roditelji" koji neprestano oblijeću svoju djecu dok se igraju u parkovima i drugim prostorima time im čine više štete nego koristi, pokazalo je istraživanje

Fotografija vijesti

Sigurno su i vama dobro poznati roditelji koji neprestano oblijeću oko svoje djece, pazeći pritom na svaki njihov pokret. Iako su namjere takvih roditelja nesumnjivo dobre, krajnji bi rezultat mogao biti potencijalno vrlo loš za njihove potomke.

Tim američkih stučnjaka proveo je studiju nad ponašanjem roditelja u prosječnom parku za djecu te su zaključili kako su tzv. „helikopter roditelji", odnosno oni koji stalno kruže oko svoje djece, zaslužni za povećanu šansu da ta djeca budu manje aktivna, što može u nekim slučajevima dovesti i do pretilosti u kasnijim godinama.

Pokazalo da su djeca roditelja koji ih stalno prekidaju u spontanoj igri sklonija razvijanju sjedilačkog načina života.

Voditelj istraživanja dr. Jason Boccaro tvrdi kako je ovo vrlo nezavidna, „kvaka 22" situacija za roditelje. S jedne strane, sasvim je opravdano da se roditelji boje za sigurnost svoje djece, a s druge strane pretjerana briga može toj djeci nanijeti više štete nego koristi.

Ovi rezultati dolaze u doba kada u SAD-u vlada prava epidemija pretilosti u djece, što postaje jedan od najozbiljnijih zdravstvenih problema u toj zemlji.

Znanstvenici se nadaju da će ovo istraživanje pomoći dizajnerima parkova i javnih površina u budućnosti, poput toga da efikasno osmisle mjesta na kojima roditelji mogu sjediti i gledati djecu kako se nesmetano igraju.

Do tada, naoružajte se strpljenjem i razumijevanjem i pustite klince da budu klinci.

09.09.2011. 10:17:00
http://metro-portal.hr/previse-brizni-roditelji-krivi-za-pretilost-svoje-djece/63037/