Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2009. 07:11:52
kromosom 16

Pretilost u djece genetski je uzrokovana

Gen SH2B1 igra važnu ulogu u reguliranju težine, ali to ne znači da se stilom života ne utječe na pretilost

(Wikipedia)

Znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge i Instituta Wellcome Trust Sanger proveli su istraživanje uključivši 300 djece koja pate od ozbiljne pretilosti i zaključili da je pretilost u takve djece uzrokovana genetski, piše BBC.

Tim stručnjaka je u studiji objavljenoj u časopisu Nature zaključio da je tomu kriv gubitak ključnog segmenta DNA, iako nimalo ne pomaže današnji stil života koji uključuje nezdravu prehranu i nedostatak vježbanja.

Studija je ispitala cijeli genom svakog djeteta u potrazi za duplikacijom DNA, poznatom kao CNV (copy number variants - varijante kopiranog broja). Usporedbom DNA profila pretile djece i one s normalnom težinom, otkrilo se da određeni dijelovi genoma nedostaju u pretile djece, a posebno su se znanstvenici usredotočili na nedostatak kromosoma 16 za kojeg se čini da ima snažnu vezu s pretilošću.

''Gen na kromosomu 16 nazvan SH2B1 igra važnu ulogu u reguliranju težine i razini šećera u krvi, a ljudi sa zabilježenim izbacivanjem ovoga gena imaju snažnu želju za jelom i lako se debljaju'', kaže dr. Sadaf Farooqi.

Znanstvenici kažu da je ovo prvi dokaz da su varijante kopiranog broja povezane s pretilošću, a već se zna da uzrokuju i neke druge poremećaje kao što je autizam.

Stručnjaci ipak napominju da je i stil života vrlo važan jer većina djece nema određen genetski faktor koji uzrokuje pretilost.

07.12.2009. 07:11:52
http://metro-portal.hr/pretilost-u-djece-genetski-je-uzrokovana/28027/