Metro-portal.hr

objavljeno 23.02.2019. 15:47:42
STVARNO?

Pretilost je opasnija za muškarce

Posljedice prekomjerne težine ili pretilosti opasnije su za muškarce nego za žene jer debljina upućuje na postojanje nekih bolesti koje nerijetko završavaju preuranjenom smrću

Pazite se... ne malo, puno!
Pazite se... ne malo, puno! (Arhiva)

Pretilost je postala prava pošast koja hara svijetom - a onaj dio svijeta gdje je nema je pothranjen, pokazuju sva relevantna istraživanja.

Iako je u našim krajevima jednostavno provoditi zdrav život - imamo netaknutu prirodu, zdravu hranu na poljima i čist zrak, oduvijek je "jači" muškarac bio ideal dobrog, pravog gazde... pa ne čudi da uglavnom umiremo od kardiovaskularnih bolesti povezanih s debljinom.

Kako ne bi nastavili ovu neugodnu tradiciju, trebate znati važnu činjenicu - posljedice prekomjerne težine ili pretilosti opasnije su za muškarce nego za žene jer debljina upućuje na postojanje nekih bolesti koje nerijetko završavaju preuranjenom smrću, pokazalo je najveće istraživanje o povezanosti pretilosti i preuranjene smrti čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet. 

Znanstvenici koji su proveli studiju kažu da razlozi ovakvog trenda nisu u potpunosti jasni, no podsjećaju da istraživanje potvrđuje ranije podatke po kojima su pretili muškarci podložniji razvoju dijabetesa, a kod njih su evidentirane i više razine opasnih masnoća u jetri, piše BBC. 

Istraživanje je pokazalo da je uz pušenje pretilost najčešći uzrok preuranjene smrti u zemljama Europe i Sjeverne Amerike. Riječ je o dosad najvećoj studiji ovog tipa. Znanstvenici su prikupili podatke iz 189 ranijih studija provedenih diljem svijeta u kojima su evidentirane informacije o zdravlju četiri milijuna ljudi, precizira Lancet. 

Ustanovljeno je da su pretili muškarci za 29 posto u većoj opasnosti od preuranjene smrti, a to znači prije sedamdesete godine života, u odnosu na one normalne tjelesne težine kod kojih taj postotak iznosi 19 posto. 

Stoga, da se vratimo na početak teksta - živite u mediteranskoj zemlji, a mediteranska prehrana dokazano je najzdravija na svijetu... pa počnite već jednom jesti kao naši stari.

23.02.2019. 15:47:42
http://metro-portal.hr/pretilost-je-opasnija-za-muskarce/117068/