Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2015. 18:16:00
ZANIMLJIVO

Pretilost i kako se boriti s njom

Postojeće strategije koje su fokusirane na smanjenje kalorija i jačanje fizičke aktivnosti ne djeluju kod većine pacijenta koji žele izgubiti višak kilograma i to održati

Jako se teško vratiti na normalnu kilažu
Jako se teško vratiti na normalnu kilažu (Arhiva)

Pretilost hara svijetom, a brojke su sve gore - tek jedan od 210 muškaraca i jedna od 124 žene ima šanse za povratak na normalnu težinu unutar godinu dana.

No, kod teške gojaznosti, rješavanje viška kilograma u jednoj godini još je manje vjerojatno, navodi se u studiji koja donosi podatke britanskog zdravstva, a prenosi BBC.

Znanstvenici su izjavili da postojeće strategije za pomoć pretilim pacijentima ne daju rezultate. Skupina znanstvenika s londonskog koledža King poziva na "dalekosežnije politike javnog zdravstva" kako bi se u prvom redu spriječila pojava pretilosti.

"Liječenje bi se trebalo usredotočiti na prestanak dobivanja na težini i održavanje čak i niskih razina gubitka kilograma", kazala je autorica istraživanja dr. Alison Fildes. "Postojeće strategije koje su fokusirane na smanjenje kalorija i jačanje fizičke aktivnosti ne djeluju kod većine pacijenta koji žele izgubiti višak kilograma i to održati", kazala je ona istaknuvši da borba protiv epidemije pretilosti kreće od njezinog sprječavanja, što bi trebalo biti u osnovi politike javnog zdravstva.

U istraživanju je praćena težina 278.982 ljudi, muškarca i žena, između 2004. i 2014. godine uz pomoć elektronskih zdravstvenih podataka. Tijekom studije, 1283 muškarca i 2245 žena vratilo se na normalnu tjelesnu težinu. Doktorica Fides navodi da su brojke koje se odnose na gubitak pet posto težine više ohrabrujuće - jedan od 12 muškaraca i jedna od 10 žena uspijeva u tome tijekom godine dana, iako većina to uspijeva natrag dobiti tijekom pet godina.

Više od trećine muškaraca i žena u istraživanju prolazili su cikluse gubitka i dobivanja na težini. Zaključak je kojeg ističe i koautor istraživanja dr. Martin Gulliford, s londonskog King's koledža, da postojeće strategije borbe protiv pretilosti ne uspijevaju pomoći većini pretilih ljudi da smanje težinu te se rješenje vidi u zdravstvenim politikama koje bi trebale prevenirati pretilost. 

18.07.2015. 18:16:00
http://metro-portal.hr/pretilost-i-kako-se-boriti-s-njom/92893/