Metro-portal.hr

objavljeno 22.12.2009. 21:35:32
MOGUĆA OPASNOST

Pretili tinejdžeri lakše će oboljeti od poremećaja apneje u snu

Opstruktivna apneja vrlo je ozbiljan poremećaj blokade dišnih puteva tijekom sna čime se prekida disanje i dolazi do problema sa srcem

(Wikipedia)

Novo istraživanje objavljeno u Journal of Clinical Sleep Medicine pokazalo je da prekomjerna težina ili pretilost tinejdžera povećavaju rizik od razvoja apneje u snu.

Opstruktivna apneja vrlo je ozbiljan poremećaj koji se pojavljuje prilikom blokade dišnih puteva tijekom sna. Time se nakratko ali često prekida disanje što može biti vrlo opasno, a često je apneja popraćena hrkanjem.

U najnovijoj je studiji 234 zdrave djece u dobi od dvije do 18 godina podvrgnuto noćnoj analizi nakon što su njihovi roditelji rekli da često hrču. Pokazalo se da se rizik od opstruktivne apneje povećao 3.5 puta u grupi adolescenata starijoj od 12 godina koji imaju višak kilograma ili su pretili. Rizik od apneje nije se povećao kod teže djece mlađe od 11 godina.

Kada su se, pak, promatrala djeca koja već pate od apneje (barem jednom im je prekinuto disanje tijekom jednog sata sna), pokazalo se jasno povećanje broja djece koja u tinejdžerskoj dobi imaju višak kilograma ili su pretili. Kod djece mlađe od 12 godina nije zabilježena nikakva povezanost apneje s pretilošću ili tjelesnom težinom općenito.

Znanstvenici ipak naglašavaju da je istraživanje analiziralo poremećaje u snu samo u djece bijele rase, te da bi se šira studija trebala provesti na puno širem uzorku.

22.12.2009. 21:35:32
http://metro-portal.hr/pretili-tinejdzeri-lakse-ce-oboljeti-od-poremecaja-apneje-u-snu/29207/