Metro-portal.hr

objavljeno 27.10.2010. 11:41:57
9 MJESECI SUĐENJA

Presuda za ubojstvo Pukanića 3. studenog

Presuda šestorici optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića bit će objavljena u srijedu, 3. studenoga u 10 sati

Sud odluku objavljuje nakon 9 mjeseci suđenja
Sud odluku objavljuje nakon 9 mjeseci suđenja (Shutterstock)

Posljednjeg dana suđenja optuženici su iznijeli svoje završne govore u kojima su ponovili da nisu krivi za ubojstvo i zatražili od suda da ih oslobodi.

Ivo Pukanić, jedan od najeksponiranijih novinarskih imena u Hrvatskoj, ubijen je 23. listopada 2008. eksplozivnom napravom skrivenom u skuteru na parkiralištu pokraj redakcije tjednika "Nacionala" koji je utemeljio i čiji je bio suvlasnik. Kao kolateralna žrtva poginuo je njegov suradnik Niko Franjić, a ozlijeđene su i dvije osobe te je oštećeno više vozila i zgrada. Nedugo nakon ubojstva, o kojem su izvijestili mnogi svjetski mediji, pokrenuta je policijska akcija "Balkan ekspres" u kojoj su uhićeni bratići Robert i Luka Matanić, Amir Mafalani i Slobodan Đurović.

Krajem prošle godine Željko Milovanović, koji je prema optužnici skuter s eksplozivom parkirao kraj Pukanićevog terenca, uhićen je u Beogradu gdje mu se sudi zajedno s Milenkom Kuzmanovićem i Setenom Jocićem, koji je navodno organizirao ubojstvo u ime nepoznatog krajnjeg naručitelja povezanog s međunarodnom duhanskom mafijom. Dva dana prije početka zagrebačkog suđenja u Banja Luci se predao Bojan Gudurić koji je potom izručen Hrvatskoj.

Nakon jednogodišnje istrage, 26. listopada 2009. USKOK je podigao optužnicu u kojoj je Roberta i Luku Matanića, Mafalanija, Milovanovića, Gudurića i Đurovića, osim za ubojstva iz koristoljublja tereti i za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i udruživanje u zločinačku organizaciju.

Prema optužnici Pukanićevo je ubojstvo organizirano kako bi ga se onemogućilo da u medijima u Hrvatskoj i susjednim zemljama iznosi saznanja o djelovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima. Zločinačku organizaciju koja ga je likvidirala navodno je u Srbiji u prvoj polovici 2008. organizirao Sreten Jocić koji je za Pukanićevo ubojstvo platio 1,5 milijuna eura. Za vezu između Jocića i neposrednih izvršitelja optužen je njegov kum Slobodan Đurović.

Na suđenju koje je počelo 3. veljače uz stroge mjere osiguranja i koje je s ljetnom stankom trajalo nešto manje od devet mjeseci provedena su brojna vještačenja, pregledane snimke, razgovori i sms poruke optuženika ali i ubijenog Pukanića te su ispitani brojni svjedoci. Uz krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića i poduzetnika Ratka Kneževića koji je ustvrdio da iza ubojstva stoji crnogorska duhanska mafija medijsku je pažnju privuklo i nedavno svjedočenje zagrebačkog policajca Nenada Šipušića. On je, naime, potvrdio da mu je Amir Mafalani najavio zločin ali da mu nije rekao gdje će se dogoditi i tko će biti žrtva ili počinitelj pa on to nije prijavio nadređenima.

Pred kraj suđenja USKOK je sudu predao izmijenjenu optužnicu protiv šestorice navodnih atentatora u kojoj prvi put navodi imena Hrvoja i Novice Petrača kao mogućih žrtava zločinačke skupine. U završnom govoru zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić zatražio je najveću zakonsku kaznu od 40 godina zatvora za optužene atentatore na Pukanića, ustvrdivši da je to bio najnasilniji čin u povijesti Hrvatske i zločin protiv novinarske riječi i demokracije. Optuženici su pak zanijekali krivnju, a njihove su obrane ustvrdile da USKOK nije dokazao postojanje zločinačke organizacije. (hina/metro-portal)

27.10.2010. 11:41:57
http://metro-portal.hr/presuda-za-ubojstvo-pukanica-3-studenog/50367/