Metro-portal.hr

objavljeno 12.05.2009. 13:21:00
LUKA BEBIĆ:

Presuda Glavašu ima utjecaja na izbore

Ne bi bilo nikakvih pravnih posljedica da je presuda donesena 15 dana prije ili kasnije.

(Admir Buljubašić, CROPIX)

Presuda Branimiru Glavašu samo devet dana prije lokalnih izbora ima utjecaja na izbore i nitko se ne treba ljutiti zbog takvog stava, poručio je danas predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, izvijestivši da će nova, 11. saborska sjednica najvjerojatnije početi iduću srijedu.

"Smatram da sudska odluka samo osam, devet dana prije izbora ima stanoviti utjecaj na izbore. To je moje mišljenje kao saborskog zastupnika", izjavio je Bebić nakon sjednice saborskog Predsjedništva.

Upitan misli li da je presuda ciljana pred izbore, Bebić je odgovorio kako ne zna koji su porivi, ali da je siguran kako presuda ima utjecaj na izbore.

Na novinarsko pitanje misli li da je premijer Ivo Sanader pogriješio kada je komentirao vrijeme donošenja presude i visinu kazne, odgovorio je - "Ne znam pogrešno ili nepogrešno, ali se ne trebamo praviti da ta odluka nema utjecaja na izborni proces. Ne bi bilo nikakvih pravnih posljedica, ni većih ni manjih, da je presuda donesena 15 dana prije ili kasnije".

"Samo se možemo praviti da nema utjecaja na izbore, a ako ćemo glumiti, onda izvolite to tako komentirati. Mi komentiramo opći odraz situacije i ne treba nitko biti ljutit, ako mu se nešto kaže, jer kako bi se mi trebali ponašati kada netko govori Sabor bi treba učiniti ovo ili ono. I to je onda uplitanje u zakonodavnu vlast" Luka Bebić

Protivi se, kaže, da se bilo koja od tri vlasti u državi upliće u neku drugu. "Nikada se nismo miješali u kalendar sudske vlasti, ali ne treba se ni ona miješati u naš i govoriti da bi netko bio zaštićen ili nezaštićen da nije bilo Sabora. Sabor radi po Ustavu i zakonu i neka ti koji to osporavaju iznesu za to dokaze", poručio je Bebić.

Odbacio je prigovore da je Glavaš na slobodi jer je Sabor, odnosno njegovo Mandatno-imunitetno povjerenstvo, zakasnio skinuti mu imunitet. "Što to Sabor nije učinio u skladu sa svojim ovlastima, o kakvoj krivnji govorimo", upitao je Bebić, uvjeren da policija nije krivila Sabor da joj je vezao ruke, "jer nema nikoga tko bi mogao osporiti zakonitost i ustavnost saborskih odluka".

Upitan hoće li Sabor, zbog mogućnosti drugog kruga izbora u brojnim sredinama, odgoditi početak sjednice, odgovorio je kako je sklon prihvatiti svaki racionalan i opravdan prijedlog, te da najavljeni početak sjednice 20. svibnja "nije sveto pismo".

Bebić je izvijestio da bi 11. saborska sjednica, na dnevnom redu koje su za sada 33 točke, trebala trajati do kraja ljetnog zakonskog roka zasjedanja sredinom srpnja, ali uz stanke za blagdane u lipnju. (hina/metro-portal)

12.05.2009. 13:21:00
http://metro-portal.hr/presuda-glavasu-ima-utjecaja-na-izbore/17661/