Metro-portal.hr

objavljeno 26.10.2010. 08:49:09
OPREZ POŽELJAN

Preskakanje doručka može potencirati mnoge bolesti

Svakodnevno preskakanje doručka između ostalog podiže rizik od potencijalno smrtonosnih bolesti srca, otkriva novo istraživanje

Doručak je najvažniji obrok u danu
Doručak je najvažniji obrok u danu (Shutterstock)

Naime, studija je pokazala da napuštanje kuće praznog želuca vodi do pretilosti, većeg taloženja masnih naslaga, povećanja nivoa kolesterola, što su sve rizični faktori koji mogu pokrenuti mnoge kardiovaskularne bolesti - glavni uzrok smrti u svijetu. Također, potencira se lučenje većih količina inzulina u krv, što je znak upozorenja da bi se uskoro mogao pojaviti dijabetes.

Istraživanje je otkrilo da su najrizičnija skupina odrasle osobe koje su regularno preskakale doručak još kao djeca, no s navikom su nastavile i u zreloj dobi. Premda prijašnje studije ukazuju kako je doručak dobar za srce, ovo je prva koja otkriva sve dugotrajne posljedice u slučaju da ga se konstantno preskače. Rezultati, objavljeni u stručnom časopisu "American Journal of Clinical Nutrition" pokazuju da se već u dobi kasnih 20-tih, oni koji su regularno preskakali doručak, opasno približavaju razvoju srčanih bolesti.

Znanstvenici smatraju da je jedan od razloga tomu, što takve osobe najčešće na brzinu konzumiraju hranu bogatu šećerima, te manje vježbaju, dok im je unos vlakana, vitamina i minerala smanjen.

26.10.2010. 08:49:09
http://metro-portal.hr/preskakanje-dorucka-moze-potencirati-mnoge-bolesti/50294/