Metro-portal.hr

objavljeno 18.03.2008. 21:24:56

Preminuo redatelj Anthony Minghella

Autor ‘Engleskog pacijenta’ iznenada umro u 54. godini

Oscarom nagrađeni britanski redatelj Anthony Minghella umro je u 54. godini od posljedica moždanog krvarenja. Minghella je Oscara za režiju dobio 1996. godine za film ‘Engleski pacijent’ u kojem su glumili Ralph Fiennes i Juliette Binoche. Upravo ga je taj film nastao prema knjizi Michaela Ondaatjea najviše proslavio, a od 11 nominacija, dobio je 9 Oscara.

Posljednji film

Minghella je nominiran za filmsku nagradu Oscar i za scenarij  ‘Talentirani gospodin Ripley’, a režirao je i ‘Studengoru’. Posljednjih je mjeseci radio filmsku adaptaciju priče Alexandera McCalla Smitha ‘The No. 1 Ladies’ Detectiv Agency’.
Minghella je popularnost stekao nakon svojega prvog filma ‘Truly Madly Deeply’. Posljednjih se godina vratio kazalištu režiravši Puccinijevu Madame Butterfly.
Redateljski uzori bili su mu Poljak Krzysztof Kieslowski i Kinez Zhang Yimou. Suradnici ga opisuju kao skromnog čovjeka koji je bio izvan britanskog establišmenta.

AdaptacijaPosljednjih je mjeseci Anthony Minghella radio filmsku adaptaciju priče Alexandera McCalla Smitha ‘The No. 1 Ladies’ Detectiv Agency’.  

Izvrstan pripovjedač

Njegov sunarodnjak, redatelj David Putman izjavio je kako je riječ o predivnom čovjeku i izvrsnom redatelju.
- Anthony Minghella bio je pripovjedač u duhu klasične britanske tradicije i usporedio bih ga s redateljem Davidom Leanom. Jako će nam nedostajati, jer je to veliki udarac zbog svega što je još mogao donijeti filmskoj industriji i obožavateljima - rekao je Putnam.

Piše: Piše: Livia Čveljo
18.03.2008. 21:24:56
http://metro-portal.hr/preminuo-redatelj-anthony-minghella/4554/