Metro-portal.hr

objavljeno 06.04.2008. 21:36:07

Preminula zvijezda velikih filmskih epova

Američki glumac Charlton Heston umro je u 84. godini

Od marširanja s Martinom Lutherom Kingom do predsjednika Nacionalne udruge za oružje
Od marširanja s Martinom Lutherom Kingom do predsjednika Nacionalne udruge za oružje (AFP)

Charlton Heston, glumac koji se pojavio u više od 100 filmova u svojoj 60-godišnjoj karijeri, a najviše će ostati zapamćen po ulogama Mojsija, Bena Hura i Michelangela, umro je u 84. godini. Heston je Oscara dobio 1959. godine za ulogu židovskog heroja Bena Hura u velikom epu Williama Wylera. Jedno od njegovih posljednjih pojavljivanja u javnosti bilo je 2003., kada mu je predsjednik Bush uručio Medalju za slobodu.

Rođen kao John Charles Carter, Heston je veliku holivudsku karijeru započeo  igrajući Mojsija u filmu Cecila B. De Millea iz 1956. ‘Deset zapovijedi’. Ostali filmovi koji su obilježili njegovu karijeru su ‘El Cid’, ‘Planet majmuna’, ‘Čovjek za sva vremena’ i Wellesov film noir ‘Dodir zla’. Za svoje kritičare Heston je monolitna pojava, samoljubiva i bez karizme, dok ga neki smatraju herojem i osobom koja predstavlja američku moć. Iako je posljednjih godina više bio primijećen po svojim političkim stavovima nego po glumi, Heston je zasigurno jedna od zanimljivijih figura američkog filma.

Ben HurHeston je Oscara dobio 1959. godine za ulogu židovskog heroja Bena Hura u velikom epu Williama Wylera.
Bolovao je od Alzheimerove bolesti.

Čovjek koji je 60-ih marširao s Martinom Lutherom Kingom uskoro se okrenuo desnoj opciji i 1964. godine podržao republikanskog  kandidata Barryja Goldwatera.

Heston je 1998. godine izabran za predsjednika  Nacionalne udruge za oružje i s te se pozicije žestoko zauzimao za pravo Amerikanaca da budu naoružani. Glumac je kasnije tvrdio kako se ne smatra kontradiktornim zbog svojih ranijih političkih stajališta i podupiranja ljudskih prava te  kasnije  uloge predsjednika udruge za oružje. Heston je rekao kako je samo promicao slobodu na najiskreniji način. Jednom prilikom, držeći nasmiješen oružje u rukama, glumac je podsjetio na scenu u kojoj je glumio Mojsija. Upravo ga je ta uloga dovela gotovo na sam vrh, gdje se osjećao  najugodnije.

- Igrao sam tri predsjednika, tri sveca i dva genijalca. Ako to nije utjecalo na moj problem s egom, ništa neće - rekao je Charlton Heston.

Piše: Piše: Livia Čveljo
06.04.2008. 21:36:07
http://metro-portal.hr/preminula-zvijezda-velikih-filmskih-epova/5413/