Metro-portal.hr

objavljeno 06.06.2011. 15:43:53
PETA BRZINA

Premijerka poručila: Vlada već provodi mjere koje predlaže HUP

Hrvatska udruga poslodavaca na Danu poduzednika predstavila svoj prijedlog mjera za razvoj gospodarstva

Fotografija vijesti

Premijerka Jadranka Kosor s današnjeg Dana poduzetnika na kojem je HUP predstavio svoj prijedlog mjera za razvoj Hrvatske od 2011. do 2015. godine poručila je kako Vlada već provodi veliki dio mjera koje predlaže Hrvatska udruga poslodavaca, javlja Hina.

Premijerka je najavila da Vlada priprema novi paket mjera za smanjenje proračunskih rashoda koji će provesti vrlo skoro, te podsjetila da Hrvatska danas zatvara poglavlje o ribarstvu, pa joj za završetak pregovora s EU ostaju još četiri poglavlja.

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je kako danas u društvu, pa i među poduzetnicima, prevladavaju pesimizam i nezadovoljstvo te se založio za "optimizam poduzetnika i kapitala" jer Vlada ne može sama provoditi reforme i jačati samopouzdanje gospodarstva.

Ponovio je kako podupire reforme te pozvao političke stranke da u predizbornoj kampanji težište stave na gospodarske programe. Nova Vlada, bez obzira tko je bude sastavljao, mora odmah odlučno krenuti u reforme, a društveni optimizam može biti jedan od važnih motivacijskih faktora, ocijenio je Josipović.

Na Danu poduzetnika HUP je predstavio dokument "Za Hrvatsku 2011.-2015.: kapital i radna mjesta 'ruku pod ruku'" u kojem se zalaže za novi razvojni model kako bi se u tom razdoblju ostvario ekonomski rast od prosječno četiri posto godišnje.

Predsjednik HUP-a Ivan Ergović požalio se da su poslodavci i zaposleni u privatnom sektoru na svojim leđima iznijeli sav teret krize. Proveli smo sve mjere restrukturiranja i više nemamo snage, kazao je prvi HUP-ovac.

Kao najveće probleme Ergović je istaknuo rigidan Zakon o radu, preveliku i neefikasnu javnu upravu te lokalnu upravu i samoupravu, preveliko porezno opterećenje i neodgovarajuću fiskalnu politiku.

06.06.2011. 15:43:53
http://metro-portal.hr/premijerka-porucila-vlada-vec-provodi-mjere-koje-predlaze-hup/59797/