Metro-portal.hr

objavljeno 29.10.2020. 11:29:00
KAZALIŠTE

Premijera nove predstave Teatra Tirena

Predstavu nastalu po tekstu autorice Nine Horvat režirala je redateljica i glumica Marijana Matoković

Teatar Tirena
Teatar Tirena (Arhiva)

Teatar Tirena kazalište je koje se specijaliziralo za tinejdžere. Nakon niza uspješnih predstava za tinejdžere, koje su do sada sve odigrane stotinjak puta, 5. studenog bit će praizvedena predstava "Drugačiji".

Predstavu nastalu po tekstu autorice Nine Horvat režirala je redateljica i glumica Marijana Matoković. "Drugačiji" je predstava za tinejdžere koja se bavi pitanjem kako je to biti drugačiji. U tinejdžerskoj dobi tražimo svoje pravo "Ja". Ta je potraga u velikoj mjeri uvjetovana mišljenjem okoline koja je često okrutna.

"Rijetko se rade predstave baš za tinejdžere, s njihovim temama. Kazališta za djecu i mlade većinom rade predstave za djecu, a tinejdžerima preostaju klasici poput Čehova i Shakespearea u kazalištima za odrasle. S obzirom na to da u Tireni imamo i dramski studio u kojem radimo i s tinejdžerima, upoznati smo s njihovim problemima i temama koje ih zanimaju. Početna točka za rad na predstavi uvijek nam je razgovor ili neka vrsta anketiranja ciljane publike. Njihovi nam stavovi i mišljenja određuju pristup temi predstave.", rekla je Nina Horvat, autorica "Drugačijih", ujedno i umjetnička voditeljica Teatra Tirena.

U predstavi igraju Lidija Kraljić, Matko Buvač i Matej Đurđević, a ostatak autorskog tima čine skladatelj Jona Jovanović, kostimografkinja Lucija Prstec Smolčec, scenografkinja Iva Milley, koreografkinja Tihana Strmečki, oblikovatelj svjetla Domagoj Klasić te dizajnerica Ana Goja.

Kako izdržati različitost, kako je prihvatiti kao svoju posebnost i osobnost, kako prihvatiti drugačije od nas? Različitosti i njihovo vrednovanje društveno su uvjetovane, učimo ih odrastajući. Djeca sama po sebi ne donose vrijednosne sudove ovisno o boji kože, vjeroispovijesti, spolu, porijeklu... usvoje ih od odraslih.

Ema i Noa dvoje su naizgled običnih tinejdžera. No, svatko se od njih po nečemu razlikuje od svojih vršnjaka. Ne osjećaju se dobro zbog svojih različitosti i sve što žele je biti kao svi ostali. Ema i Noa idu zajedno u razred u kojem se jednog običnog dana dogodio incident...

Teatar Tirena kazalište je u kojem su tijekom 23 godine postojanja obrađivane mnoge teme koje se tiču dječjeg odrastanja. Na taj način Teatar Tirena nastavlja svoje društveno odgovorno djelovanje - progovarajući kazališnim jezikom o aktualnim problemima iz života publike kojoj se obraća. Ovom je kazalištu cilj biti podrška u odrastanju djeci i mladima i zato kontinuirano rade predstave koje svojom formom i sadržajem korespondiraju sa svojom ciljanom publikom.

29.10.2020. 11:29:00
http://metro-portal.hr/premijera-nove-predstave-teatra-tirena/128336/