Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2010. 11:40:00
DANILO ŠERBEDŽIJA

Premijera filma "Sedamdeset i dva dana" u Zagrebu

Bizarna priča filma "Sedamdeset i dva dana" redatelja Danila Šerbedžije nadahnuta je stvarnim događajem

Rade Šerbedžija
Rade Šerbedžija (Cropix)

Film "Sedamdeset i dva dana", dugometražni prvijenac redatelja Danila Šerbedžije, premijerno će se prikazati u utorak u zagrebačkom multipleksu CineStar. To je crna komedija o ličkoj obitelji koja ne želi izgubiti američku mirovinu, svoj jedini izvor prihoda, što je prima njihova "baba Neđa". Nakon što ona umre njihova egzistencija ozbiljno je ugrožena, pa glava kuće Mane sa sinom i bratom odlučuje pronaći zamjensku babu koja bi nastavila primati mirovinu.

Po riječima redatelja, bizarna priča nadahnuta je stvarnim događajem, odnosno anegdotom koju je čuo kad je bio u vojsci krajem osamdesetih. Tada mu je jedan crnogorski vojnik ispričao kao njegova obitelj ne radi ništa u životu, osim što se brine da im ne umre stara baka koja prima američku mirovinu.

Šerbedžija kaže kako je film zamišljen kao komedija, no, kako se sve više razvijaju odnosi među likovima on postaje sve mračniji i kompleksniji.

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli, film je osvojio nekoliko nagrada - nagradu publike za najbolji film i nagradu mladih filmofila, Rade Šerbedžija je dobio Zlatnu arenu za glavnu mušku ulogu, Bogdan Diklić za sporednu mušku ulogu, a Snježana Gorup za najbolju masku.

Glume još Krešimir Mikić, Živko Anočić, Mira Banjac, Dejan Aćimović, Lucija Šerbedžija, Nebojša Glogovac, Predrag Vušović, Dragan Nikolić, Pero Močibob, Marinko Prga, Mila Manojlović, Atif Abazov i drugi.

Film u redovitu kino distribuciju kreće 14. listopada. Producent je zagrebački "Inter Film", a koproducenti HRT, "VANS" iz Srbije i "Lijeni Film" iz Hrvatske.(hina/metro-portal)

12.10.2010. 11:40:00
http://metro-portal.hr/premijera-filma-sedamdeset-i-dva-dana-u-zagrebu/49605/