Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2010. 10:39:46
PREMIJERA

Premijera Don Quijotea u zagrebačkom HNK

Balet će premijerno biti izveden 5. lipnja u 19.30 sati

hnk
hnk (HNK)

Slavni roman slavnog španjolskog književnika Miguela de Cervantesa o bistrom vitezu Don Quijoteu, napisan početkom 17. stoljeća, stvorio je prototip plemenitog viteza koji praćen svojim vjernim slugom Sanchom Panzom doživljava brojne pustolovine diljem Španjolske.

U kasnijim stoljećima mnoga su djela različitih žanrova inspirirana vitezom tužnog lika iz Manche, a kao predložak uzeli su ga i koreograf Marius Petipa i skladatelj Ludwig Minkus kako bi stvorili istoimeno baletno djelo.

Balet Don Quijote, praizveden 1869. godine u moskovskom Boljšom teatru, postao je sastavnica repertoara svih svjetskih baletnih kazališta. U posljednjih sto četrdeset godina mnogi su koreografi postavljali ovo djelo, koje pred svaki ansambl postavlja teške zadatke tražeći virtuoznost, umijeće, temperament, inventivnost.

Bistri vitez, Don Quijote od Manche u baletu nije glavni lik. Sa svojim slugom Sanchom odlazi na put, uvjeren da je vitez. Većina radnje (koja je smještena u Barceloni) zapravo se vrti oko mladog para, Quitri i Basilia. Basilio je siromašan mladić, a Quitri otac želi udati za bogatog Camacha. Don Quijote je uvjeren da je Quitri zapravo Dulcinea. Mladi par pobjegne, a u potjeru za njima kreću Lorenzo (Quitrin otac), Camacho i naravno Don Quijote.

Od 1960. godine Don Quijote se nalazi i na repertoaru zagrebačkog Baleta te je premijerno izvođen u različitim koreografijama. Novu ovosezonsku premijeru vidjet ćemo u koreografiji gosta iz Francuske Patricka Armanda, scenografiji Dinke Jeričević, kostimografiji Dženise Pecotić i Emine Kušan. Orkestrom će ravnati Dian Tchobanov.

U premijernoj izvedbi u subotu 5. lipnja u glavnim ulogama nastupaju Yuka Ebihara (Quitri), Tamás Nagy (Basilio), Ilir Kerni (Don Quijote), Benjamin Duran (Sancho Panza), Mirna Sporiš (Mercedes), George Stanciu (Espado), Viorel Dascalu (Lorenzo), Andrej Barbanov (Gamache) i dr.

31.05.2010. 10:39:46
http://metro-portal.hr/premijera-don-quijotea-u-zagrebackom-hnk/41353/