Metro-portal.hr

objavljeno 25.12.2009. 19:20:30
ENGLESKA

Premiership je spreman za Boxing Day

Ove godine Boxing day je u znaku 19. kola u kojem se susreću Liverpool i Wolverhampton, Tottenham i Fullham te Chelsea i Birmingham

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Dok se u većini nogometnih liga miruje, u Engleskoj sve je spremno za jedan od nogometnih vrhunaca sezone - Boxing Day.

Dan nakon katoličkog Božića u Engleskoj, kao i velikom broju zemalja, je blagdan sv. Stjepana, prvog kršćanskog mučenika. U zemljama Commonwealtha on nosi i ime "Boxing day", po običaju da se na taj dan kupuju pokloni za one koji su lošijeg socijalnog statusa.

U Velikoj Britaniji Boxing day je nacionalni praznik od 1871. godine, a uz njega se već godinama vežu dva običaja - aristokracija se zabavlja lovom na lisice, a ostatak društva nogometom.

Premda će mnogi tvrditi kako je najomiljeniji sport Engleza za vrijeme Boxing daya "shoping", to je i dan kada se u Engleskoj i Škotskoj igra redovito kolo i to svake godine. Posljednjih godina sve je jači pritisak da se i na "otoku" uvede zimska pauza kao i u ostalim ligama, primjerice Prva HNL ima pauzu dužu od dva mjeseca, međutim to je izazvalo velike prosvjede navijača, ali i čelnika klubova, koji se ne žele odreći tradicije.

Ovoga puta u Premiershipu su na rasporedu susreti 19. kola. Lider Chelsea bez ozlijeđenog Nicolasa Anelke gostuje kod Birminghama, ranjeni i uzdrmani Liverpool dočekuje slabašni Wolverhampton, dok Tottenham očekuje gostovanje kod gradskog suparnika Fulhama. Bolton u čijim redovima sve bolje igra Ivan Klasnić gostuje kod Burnleya, dok će Blackburn i Nikola Kalinić gostovati kod Wigana.

Parovi 19. kola:

subota, 26. prosinca:
Birmingham - Chelsea
Fulham - Tottenham
West Ham - Portsmouth
Burnley - Bolton
Manchester City - Stoke
Sunderland - Everton
Wigan - Blackburn
Liverpool - Wolverhampton

nedjelja, 27. prosinca:
Hull - Manchester United
Arsenal - Aston Villa

 

Na ljestvici vodi Chelsea sa 41 bodom, ManU ima 37, Arsenal 35 i Aston Villa po 35, a Tottenham 33. Na začelju je Portsmouth sa 14 bodova. (hina/metro-portal)

25.12.2009. 19:20:30
http://metro-portal.hr/premiership-je-spreman-za-boxing-day/29363/