Metro-portal.hr

objavljeno 02.01.2010. 19:46:49
PUBERTETLIJE U OPASNOSTI

Premalo sna uzrokuje depresiju i suicidalne misli

Tinejdžeri koji liježu iza ponoći izlažu se većem riziku od poremećaja u ponašanju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Nedostatak sna povećava rizik od depresije i suicidalnih misli u mladih u pubertetu, po istraživanju Sveučilišta Columbia, objavljenom u Sjedinjenim Državama.

Po rezultatima tog istraživanja provedenog među 15.659 polaznika viših razreda osnovne škole i srednjoškolaca, rizik od depresije kod mladih koji obično liježu iza ponoći bio je za 24 posto viši od rizika u djece koja odlaze na spavanje do 22.00 sata. Usto, velik broj mladih koji kasno liježu ima suicidalne misli: 20 posto više nego oni koji liježu ranije, po tom istraživanju koje je u petak objavljeno u časopisu "Sleep".

"Rezultati istraživanja pružaju dodatan dokaz kako kratak san može imati ulogu u pronalaženju uzroka depresije", pišu autori istraživanja koje je predvodio profesor James Gangwisch s njujorškog sveučilišta. "Ranijim odlaskom na spavanje i duljim snom moglo bi se, dakle, zaštititi adolescente od depresije i suicidalnih misli", dodaju.

Američka medicinska akademija preporuča da djeca u pubertetu spavaju noću više od 9 sati. Gangwisch još kaže da školska djeca često ne liježu dovoljno rano kako bi se mogli naspavati do odlaska u školu. (hina/metro-portal)

02.01.2010. 19:46:49
http://metro-portal.hr/premalo-sna-uzrokuje-depresiju-i-suicidalne-misli/29847/