Metro-portal.hr

objavljeno 09.05.2008. 00:05:39

Prekršena su ljudska prava Mirjane Pukanić

U izvješću ministra zdravstva otkriveni novi šokantni detalji

Odbor je jednoglasno zaključio da su prekršena ljudska prva
Odbor je jednoglasno zaključio da su prekršena ljudska prva (Goran Mehkek/CROPIX)

Prisilnom hospitalizacijom Mirjane Pukanić u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče nedvojbeno su prekršena njezina ljudska prava, jednoglasno je zaključeno na jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za ljudska prava.

Predsjednik Odbora Furio Radin novinarima je nakon troipolsatne sjednice objasnio kako je riječ o nižim segmentima sustava zdravstva i socijalne skrbi, te da će Odbor precizno utvrditi o kojim je segmentima riječ kad dobije nalaz Hrvatske liječničke komore.

Tajni izvještaj

Iz izvješća ministra zdravstva Darka Milinovića članovi Odbora doznali su kako su liječnici Hitne pomoći već 1. travnja bili poslani u ‘misiju’ prisilne hospitalizacije Mirjane Pukanić, no tada je liječnica Hitne pomoći utvrdila da nema razloga za hospitalizaciju. Mirjana Pukanić je sutradan preventivno otišla u bolnicu Sestara milosrdnica svojoj psihijatrici, koja joj je izdala potvrdu da nema potrebe za zadržavanjem na liječenju.

‘Sve po zakonu’Ravnatelj policije Marijan Benko jučer je odbacio optužbe da je policija napravila propuste u prisilnoj hospitalizaciji M. Pukanić, te da je policija izvršila sve potrebne radnje i o svemu izvijestila nadležne institucije. O detaljima istrage nije želio govoriti. 

No već sljedećeg dana, 3. travnja, bila prisilno je hospitalizirana u Vrapču. Svi ti detalji nalaze se u izvješću Ministarstva zdravstva koje nosi oznaku tajnosti, pa članovi Odbora nisu željeli službeno komentirati njegov sadržaj.

Svi članovi Odbora pohvalili su Milinovićevo izvješće kao iznimno temeljito, detaljno i iscrpno. Ministar Milinović rekao je  da nije suglasan s ocjenama da je slučaj Pukanić poljuljao zdravstveni sustav, dodavši da čeka izvještaj Liječničke komore i da će, ako je netko prekršio zakon, odgovarati.

Banac zapanjen detaljima

Odbor je dobio i izvješće MUP-a, koje je obrazložio ravnatelj policije Marijan Benko. Predsjednik Hrvatskoga helsinškog odbora Ivo Banac izjavio je kako je zapanjen detaljima koji su otkriveni na sjednici, a za koje, kaže, ranije nije znao.

Od HND-a Odbor je zatražio odluku Vijeća časti o kršenju zakona u medijima objavom liječničke tajne te povjerljivih i osobnih podataka. Ivan Zvonimir Čičak istaknuo je pak pozitivnu ulogu medija u ovom slučaju. (METRO) 

09.05.2008. 00:05:39
http://metro-portal.hr/prekrsena-su-ljudska-prava-mirjane-pukanic/6936/