Metro-portal.hr

objavljeno 18.11.2012. 15:09:00
VUKOVAR

Preko pedeset tisuća ljudi u Koloni sjećanja

Vukovar je prepun ljudi, preko 50 tisuća je u koloni sjećanja koja je ove godine obasjana suncem i osmjesima zbog slobodnih generala

Vukovar je simbolično obasjan suncem
Vukovar je simbolično obasjan suncem (Twitter)

Više od 50 tisuća građana i domoljuba pristiglih iz svih krajeva Hrvatske u koloni sjećanja prolaze od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, prisjećajući se tako 18. studenoga 1991. godine kada je nakon gotovo tromjesečne opsade slomljena obrana grada Vukovara.

U koloni sjećanja su i predsjednik Republike Ivo Josipović, Hrvatskog sabora Josip Leko i Vlade Zoran Milanović, brojni saborski zastupnici i ministri u Vladi, general Mladen Markač, koji je prije dva dana pušten na slobodu nakon oslobađajuće presude u Haagu,

"Opet smo zajedno ovdje da se sjetimo stradanja Vukovara, da se sjetimo nevinih žrtava i da svojoj djeci obećamo da se nikada ništa slično neće ponoviti", izjavio je u koloni sjećanja predsjednik Josipović. "Dvadeset i jedna godina nakon tragedije Vukovara mogu reći da je Vukovar visoka škola hrvatske povijesti, budućnosti i tolerancije", kazao je Leko, dodajući kako unatoč svemu onome što su građani Vukovara prošli u Domovinskom ratu i oni i Hrvatska moraju gledati u budućnost.

"Uvijek se miješaju osjećaji tuge i ponosa, a katkad i bijesa", rekao je novinarima predsjednik Vlade Zoran Milanović na pitanje kako se osjeća na današnji dan u Vukovaru. Kazao je, kako još ostaje riješiti pitanje nestalih osoba u Vukovaru, rekavši kako za obitelji nestalih nije završio rat. "Obaveza države je da ustrajemo u rješavanju toga značajnog pitanja i dobijemo podatke o nestalima. Oni negdje sigurno postoje", kazao je Milanović.

Dotaknuo se i oslobađajuće presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču rekavši kako je presuda konačna, te "kako smo neke stvari konačno zatvorili".

General Mladen Markač izjavio je da je još uvijek pun dojmova, ali beskrajno sretan. "Iz deset kvadrata ćelije doći na ovakvu slobodu, a da je uz mene ovoliko naroda, koji mi daju i uvijek su davali potporu ne može se opisati riječima", kazao je Markač i istakanuo: "Konačno je 'Oluja' prestala i dokazalo se da nismo nikakvi ratni zločinci, nego časni vojnici hrvatske domovine".

18.11.2012. 15:09:00
http://metro-portal.hr/preko-pedeset-tisuca-ljudi-u-koloni-sjecanja/74946/