Metro-portal.hr

objavljeno 27.09.2015. 13:15:00
VALOVI

Preko 70 tisuća izbjeglica ušlo u Hrvatsku

Prema podacima policije u Hrvatsku je do nedjelje ušlo 73.500 migranata, a u prihvatni centar u Opatovcu stižu i dalje i iz njega ubrzo i odlaze

Noći su sve hladnije
Noći su sve hladnije (Twitter)

Izbjeglice koje su noćas napustile Opatovac u dva vlaka su sa željezničkog kolodvora u Tovarniku upućene prema Mađarskoj, potvrdila je policija. Najveći broj od 1300 pristiglih migranata u Hrvatsku je ušao preko Bapske, dok je 80-ak izbjeglica ušlo preko Tovarnika.

Na području Strošinaca u županjskoj Posavini više nema izbjeglica. Tamo ih je u subotu bilo nekoliko tisuća, međutim vlakovima su svi odvezeni prema mađarskoj granici.

U prihvatnim centru u Opatovcu oko 9,30 sati nalazi se 500-tinjak migranata, a pristigla su dva autobusa s novim izbjeglicama koje su u Hrvatsku ušle prema Bapske.

Prema već ustaljenoj proceduri, izbjeglice u susjednu Mađarsku ulaze pješice u policijskoj pratnji preko mosta na rijeci Dravi, gdje ih dočekuju mađarska policija i vojska i prate ih do željezničkog kolodvora odakle vlakom nastavljaju put prema austrijskoj granici.

U pripremi prihvatni centar na Prevlaci

Dolaskom hladnijeg vremena migranti bi se prema Zapadu mogli zaputiti južnom rutom, preko Albanije i Crne Gore, i u Hrvatsku ulaziti na krajnjem jugu. Kako bi sve bilo spremno za mogući izbjeglički val, na Prevlaci su počele pripreme i uređuje se područje za prihvat izbjeglica.

Na terenu su već nekoliko dana vatrogasci, pripadnici interventnih postrojbi 112, radnici Vodovoda i HEP-a. Krče i čiste zapušteni teren. Gradi se infrastruktura. Dovodi se voda za piće i umivanje. Rješava se opskrba električnom energijom.

Na terenu su i nevladine udruge. Djelatnici Crvenog križa uređuju napuštene hangare bivšeg vojnog kompleksa. Na terenu je oko 150 ljudi, međutim bilo kakvu izjavu, komentar na zbivanja nemoguće je dobiti. Kažu - zovite MUP oni rukovode akcijom.

Bude li potrebe, prihvatni centar na Prevlaci moći će dnevno prihvatiti od 3.000-5.000 ljudi koji žele u zapadnu Europu. I nije to jedini prostor na jugu promijeni li se izbjeglička ruta. Treba biti spreman na sve, no kamo sreće da se izgrađena infrastruktura na Prevlaci iskoristi u turističke svrhe.

27.09.2015. 13:15:00
http://metro-portal.hr/preko-70-tisuca-izbjeglica-uslo-u-hrvatsku/94127/