Metro-portal.hr

objavljeno 12.12.2019. 09:01:00
SAVJETI

Prehrana nakon četrdesete

Evo liste namirnica koje će nam omogućiti da i nakon četrdesete naše tijelo radi kao sat, bez nekih većih zdravstvenih problema

Jedite bademe
Jedite bademe (Arhiva)

Četrdesete su godine u kojima se pojavljuju prvi ozbiljniji problemi s funkcioniranjem našeg organizma, pogotovo ako ne obraćamo pažnju na to što jedemo.

Stoga, evo liste namirnica koje će nam omogućiti da i nakon četrdesete naše tijelo radi kao sat, bez nekih većih zdravstvenih problema:

Avokado - izvrstan izvor proteina i sadrži dobre masti. Oni su prepuni hranjivih sastojaka koji pomažu u očuvanju zdravlja i vida. Osim toga, sadrže vitamin K, koji je odličan za zdravlje kostiju i može pomoći u sprečavanju osteoporoze. Neka istraživanja sugeriraju da može pomoći u prevenciji određenih karcinoma.

Bademi - odličan način uzimanja proteina ako ne želite jesti puno mesa. Uz to, studije sugeriraju da mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola, što je važno ako imate više od 40 godina. Visoki kolesterol uobičajen je u srednjoj dobi i može dovesti do ozbiljnih srčanih problema. Svako jutro dodajte malo narezanih badema i borovnica u svoj jogurt.

Borovnice - borovnice su pune antioksidansa. Sadrže hranjive tvari poput vlakana, vitamina C i vitamina K,  elektrolite i ostale vitamine i minerale. Tijelo se ne može kretati kao u mladosti kako starite. Snabdijevanje tijela esencijalnim hranjivim tvarima pomoći će da sve pravilno funkcionira, piše Cheatsheet.

Češnjak - češnjak je pun hranjivih sastojaka, a i posebno je zdrav za kardiovaskularni sustav.  Poznato je da češnjak ima svojstva koja mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Dokazano je i da poboljšava razinu kolesterola, što je važno za održavanje dobrog zdravlja u kasnijim godinama života. Istraživanja također pokazuju da češnjak može pomoći kod smanjenja rizika od demencije.

Jaja - jaja su proteini što znači da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje tijelo treba. Iako se do nedavno o njima dosta negativno pisalo, stručnjaci su promijenili mišljenje.

12.12.2019. 09:01:00
http://metro-portal.hr/prehrana-nakon-cetrdesete/122454/