Metro-portal.hr

objavljeno 26.05.2009. 13:53:38
SARAJEVO

Pregovori o uklanjanju trgovinskih zapreka s BiH održat će se u subotu

Polazna osnova za razgovore moraju biti "međunarodni standardi u području veterinarstva".

(Damir Glibušić, CROPIX)

Dužnosnici Hrvatske i Bosne i Hercegovine zaduženi za područja poljoprivrede i trgovine sastat će se već u subotu u Sarajevu kako bi pregovarali o uklanjanju zapreka u izvozu prehrambenih proizvoda te žive stoke, peradi i ribe, potvrđeno je Hini u utorak u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sastanak koji je ranije bio najavljen za 1. lipnja održat će se ranije, navodno zbog "zgusnutog rasporeda" nadležnih predstavnika dvije zemlje narednog tjedna.

Točan popis sudionika još nije utvrđen no očekuje se nazočnost hrvatskog ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidara Pankretića, ministra vanjske trgovine BiH Mladena Zirojevića, ravnateljice Veterinarske uprave Hrvatske Sanje Šeparović te ravnatelja Ureda za veterinarstvo BiH Drage Nedića.

I s hrvatske strane potvrđeno je da će na sastanku sudjelovati najviši resorni dužnosnici sa suradnicima.

Kako u utorak prenose lokalni mediji u BiH, Šeparović i Nedić već su se sastali na marginama zasjedanja opće skupštine Svjetske organizacije za zdravstvenu zaštitu životinja, održane početkom tjedna u Parizu.

"Oni (Hrvatska) traže da do sastanka dođe što prije", izjavio je Nedić iz Pariza za banjalučke "Nezavisne novine".

Ravnatelj Ureda za veterinarstvo BiH tvrdi kako je bosanskohercegovačka strana spremna u svakom trenutku pregovarati i povući svoje mjere nakon što to učini Hrvatska.

Polazna osnova za razgovore, kako je kazao Nedić, moraju biti "međunarodni standardi u području veterinarstva".

Bosna i Hercegovina zabranila je uvoz peradi, živih goveda i robe iz Hrvatske prošlog tjedna a hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede odmah je reagiralo upozorenjem kako tome nisu prethodile nikakve konzultacije niti su uvedene restrikcije temeljene na načelima struke.

Hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede također je odbacilo optužbe iz BiH kako Hrvatska primjenjuje nepotrebne i arbitrarne mjere s ciljem ograničavanja uvoza iz BiH.

Istaknulo je kako Hrvatska samo primjenjuje odredbe Sporazuma o sanitarnim i fitosanitarnim mjerama koje vrijede u međunarodnoj trgovini te svoje zakonodavstvo usklađuje sa standardima Europske unije na što je obvezna kao zemlja-kandidat za punopravno članstvo. (hina/metro-portal)

26.05.2009. 13:53:38
http://metro-portal.hr/pregovori-o-uklanjanju-trgovinskih-zapreka-s-bih-odrzat-ce-se-u-subotu/18229/