Metro-portal.hr

objavljeno 30.09.2010. 10:42:04
NITKO NE POPUŠTA

Pregovori Južne i Sjeverne Koreje bez rezultata

Prvi radni sastanak predstavnika Sjeverne i Južne Koreje na razini ministarstava obrane održan u zadnje dvije godine završio je bez rezultata

Predstavnici Sjeverne Koreje
Predstavnici Sjeverne Koreje (Getty Images)

Jug je "hitno pozvao Sjevernu Koreju da pristane na ispriku te da kazni odgovorne za napad" na jedan od njegovih ratnih brodova u ožujku u Žutome moru, kada je poginulo 46 mornara, javlja agencija Yonhap, prenoseći priopćenje ministarstva obrane.

Sjeverna Koreja je izvijestila kako odbija prihvatiti rezultate međunarodne istrage obavljene u svibnju, prema kojima je ta zemlja odgovorna za torpediranje korvete Cheonan. U priopćenju južnokorejskog ministarstva obrane stoji kako Južna Koreja od svojih susjeda traži "hitan prekid vojnih prijetnji i agresivno ponašanje na pomorskim granicama".

Prije razgovora, vođa sjevernokorejskog izaslanstva, pukovnik Ri Shin Kwon je rekao: "Sva se sporna pitanja trebaju riješiti s humanitarnog stajališta tijekom današnjih razgovora". Nije dogovoren datum potencijalnih idućih pregovora, izjavio je dužnosnik južnokorejskog ministarstva obrane koji je želio ostati anoniman. (hina/metro-portal)

30.09.2010. 10:42:04
http://metro-portal.hr/pregovori-juzne-i-sjeverne-koreje-bez-rezultata/48971/