Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2010. 20:39:03
ANGELA MERKEL

Pregovori između grčke vlade, EK i MMF-a moraju se ubrzati

Njemačka kancelarka pozvala je u srijedu da se "ubrzaju" pregovori koji su u tijeku s grčkom vladom o financijskom oporavku Grčke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
"Očito je da se pregovori između grčke vlade, Europske komisije i Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) moraju ubrzati", rekla je Merkel koja je dala izjavu na tiskovnoj konferenciji zajedno s predsjednikom MMF-a Dominiqueom Strauss-Kahnom, koji boravi u posjetu Berlinu kako bi, među ostalim, njemačkim zastupnicima naglasio nužnost brze pomoći Grčkoj, javlja agencija France Presse.

Program oporavka grčkih javnih financija i gospodarske reforme tema su pregovora Atene, stručnjaka MMF-a i Europske komisije. Trebao bi se donijeti do konca tjedna, što bi zemljama eurozone omogućilo da idući tjedan počnu proces deblokade pomoći.

Merkel je u srijedu, nakon susreta sa Strauss-Kahnom rekla da je grčka odluka o ulasku u eurozonu možda bila pogrešna, prenosi agencija dpa. "Sada je jasno da odluka možda nije bila dovoljno promišljena", rekla je Merkel komentirajući grčku odluku iz 2000. da se priključi eurozoni.

Kancelarka je zahvalila MMF-u na njegovu sudjelovanju u planu pomoći Grčkoj vrijednom 45 milijarda eura (60 milijarda dolara), a Strauss-Kahn je odgovarajući na pitanje hoće li Grčka moći vratiti zajam, rekao novinarima da su "dosad svi programi MMF-a bili vraćeni".

Austrija je spremna udvostručiti pomoć Grčkoj koja je zapala u krizu ako to učine i njezini europski partneri, objavio je u srijedu austrijski ministar financija Josef Proell, a prenio France Presse.

"Ako se svota pomoći poveća i naš će se doprinos povećati", rekao je Proell nakon improviziranog susreta na vrhu s direktorima austrijskih banaka u Beču posvećenom pomoći Grčkoj.

Kako je rekao Porell, Austrija je spremna dati Grčkoj zajam od 2 milijarde eura, što je više nego dvostruko više od 858 milijuna eura koliko je u početku bila predvidjela. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 20:39:03
http://metro-portal.hr/pregovori-izmedju-grcke-vlade-ek-i-mmf-a-moraju-se-ubrzati/38894/