Metro-portal.hr

objavljeno 02.07.2019. 08:01:00
EU

Pregovarački maraton se nastavlja

Pregovarački maraton na izvanrednom sastanku na vrhu EU-a nije donio nikakve rezultate, pa će se potraga za budućim čelnicima Unije nastaviti i danas

Što je sve problem?
Što je sve problem? (Arhiva)

Prethodno su lideri EU-a rano jučer bili nastavili pregovore o budućim nositeljima najvažnijih dužnosti u Uniji. Poslije neprospavane noći i 14 sati pregovora, „šanse za postizanje sporazuma su male", rekao je neimenovani europski političar.

Kako saznaju novinari od sudionika pregovora, postoji mogućnost da se većina složi s imenovanjem Nizozemca Fransa Timmermansa za predsjednika Europske komisije. Međutim, tome se protive Poljska, Mađarska i Rumunjska. Za dužnost šefa Europske komisije potrebna je suglasnost najmanje 21 države članice koje predstavljaju 65 posto stanovništva EU-a.

Europska pučka stranka (EPP), koja je na izborima za Europski parlament osvojila najviše glasova, predložila je za šefa Europske komisije Nijemca Manfreda Webera, ali se njegovom izboru protivi francuski predsjednik Emmanuel Macron. Po dolasku na samit u Bruxellesu Angela Merkel je rekla kako joj se čini da „razgovori neće baš biti laki".

Pregovori su u zastoju i što se tiče izbora budućeg predsjednika Europskog vijeća i šefa europske diplomacije, a mediji javljaju kako nije isključena ni mogućnost zakazivanja još jednog samita.

Summit je u nedjelju počeo kasnije nego što je bilo planirano. Trajao je do 23.30, poslije čega je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk tijekom noći imao odvojene sastanke sa svih 28 europskih lidera.

Piše: DW/agencije
02.07.2019. 08:01:00
http://metro-portal.hr/pregovaracki-maraton-se-nastavlja/119329/