Metro-portal.hr

objavljeno 02.08.2011. 07:38:37
SPAS U ZADNJI ČAS

Predstavnički dom Kongresa podigao granicu zaduživanja

SAD će se u sljedeće dvije godine moći zadužiti za dodatnih minimalno 2.1 bilijun dolara

Dogovor je postignut, Obama ni sam ne zna je li sretan ili nije

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je odluku o podizanju granice zaduživanja oko koje je drhtao cijeli svijet zadnjih mjesec dana. Na taj način će SAD moći izbjeći bankrot i nemogućnost otplate dugova, a prema dogovoru će i smanjiti proračunski deficit.

U vrlo napetoj atmosferi, prvi glas za dogovor dala je republikanka Gabrielle Gifford, kojoj je to bilo prvo pojavljivanje u Kongresu nakon što je početkom godine upucana u glavu u pokušaju atentata. Cijela je dvorana ustala na noge i pljeskala, a nakon glasanja zagrlila se s vođom demokrata u Kongresu Nancy Pelosi.

Za odluku je glasalo ukupno 269 zastupnika, dok je 161 zastupnik bio protiv, i to liberalno krilo Demokratske stranke i desno krilo Republikanske stranke, Tea Party. Demokrati se bune jer nisu uvedeni dodatni porezi za bogate i zbog smanjenja domaće potrošnje, dok je Tea Party ekipi neprihvatljivo smanjenje sredstava za obranu i činjenica da nije uveden ustavni amandman o zaduživanju.

Predloženi dokument stiže danas u podne u ured predsjednika Senata i odmah ide na glasanje, bez mogućnosti dodavanja amandmana i rasprave, a za prolaz je potrebna super-većina od 60 glasova od ukupno 100 zastupnika u Senatu.

Što je zapravo dogovoreno? U prvoj rundi se mogućnost zaduživanja diže za 400 milijardi dolara, što stupa na snagu odmah, a do početka rujna diže se za dodatnih 500 milijardi dolara. Nakon provođenja mjera štednje, kako na domaćem terenu tako i u rezanju sredstava za vojsku, omogućuje se dodatno zaduživanje u visini od 1.2 - 1.5 bilijuna dolara, što će pokriti potrebe za zaduživanjem do kraja 2013. godine, to jest novih predsjedničkih izbora.

Nakon tako velikih rezova u sredstvima za obranu, očekuje se da u sljedećih mjesec dana Barack Obama izradi hitan plan povlačenja većine američkih vojnika iz Afganistana i Iraka, kao i smanjenje aktivnosti u Pakistanu i ostalim dijelovima svijeta gdje vojska SAD ima svoje trupe.

Istovremeno, socijalna prava će biti rezana a porezi će biti polako povećavani za bogatije kategorije građana, no bez drastičnih poteza. Sve u svemu, čista kozmetika, kako bi rekli Kinezi, no utjecaj ovog dogovora na burze bit će nedvojbeno blagotvoran.


02.08.2011. 07:38:37
http://metro-portal.hr/predstavnicki-dom-kongresa-podigao-granicu-zaduzivanja/61888/