Metro-portal.hr

objavljeno 29.01.2014. 16:01:00
ZAGREBDOX 2014

Predstavljeno deseto, jubilarno izdanje ZagrebDoxa

Filmovi u natjecateljskim programima ZagrebDoxa, međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, u utrci su za Velike pečate, glavne festivalske nagrade

Predstavljen deseti ZagrebDox
Predstavljen deseti ZagrebDox (ZagrebDox)

Nepunih mjesec dana preostalo je do jubilarnog ZagrebDoxa! Organizatori festivala na današnjoj konferenciji za medije predstavili su ovogodišnje festivalsko izdanje. Deseti ZagrebDox održat će se od 23. veljače do 2. ožujka u zagrebačkom kinu Cineplexx Centar Kaptol. Bogat festivalski program i ove godine donosi više od 150 dokumentiranih priča iz cijeloga svijeta.

Filmovi u natjecateljskim programima ZagrebDoxa, međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, u utrci su za Velike pečate, glavne festivalske nagrade. Mali pečat dodjeljuje se autorici ili autoru do 35 godina starosti, a nagrada Movies That Matter filmu koji na najbolji način promiče ljudska prava. HT nagradu publike već sedam godina dodjeljuje generalni sponzor festivala Hrvatski Telekom. Nagrada mojoj generaciji dodjeljuje se prema izboru direktora festivala Nenada Puhovskog, i to najboljem filmu autora njegove generacije. Nagrađuju se i najbolji filmovi iz programa Teen Dox i Phone Dox.

ZagrebDox ponovno donosi i niz popularnih službenih programa: Kontroverzni Dox, Stanje stvari, Happy Dox, Majstori Doxa, Glazbeni globus, Teen Dox, Biografski Dox, ADU Dox, Factumentarce i Phone Dox. Popratni programi uključuju brojne retrospektive: selekciju najboljih dokumentaraca po izboru filmskih kritičara i dokumentarista Moj najbolji dox, Retrospektivu filmske škole Wajda iz Poljske i retrospektivu filmova u izboru Gerwina Tamsme s Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu - Dokufikciju. Domaće filmove predstavljamo u Retrospektivi hrvatskih dugometražnih dokumentaraca u selekciji filmske kritičarke i filmologinje Diane Nenadić, a autorsku večer posvećujemo radovima predsjednika ovogodišnjeg međunarodnog žirija - Damiru Čučiću. Retrospektiva ZagrebDox Pro donosi filmove koji su začeti na festivalskom programu za profesionalce, a koji i ove godine donosi opsežan sadržaj edukativnih radionica i niz renomiranih predavača.   

29.01.2014. 16:01:00
http://metro-portal.hr/predstavljeno-deseto-jubilarno-izdanje-zagrebdoxa/82966/