Metro-portal.hr

objavljeno 06.05.2010. 00:05:57
OPASAN FILOZOF

Predstavljena knjiga Slavoja Žižeka 'Druga smrt neoliberalizma'

Žižek tvrdi da je neoliberalizam umro barem dva puta - prvi put 11. rujna 2001., a drugi put s financijskom krizom 2008.

(Milivoj Keber/Cropix)

Najnovija knjiga filozofa Slavoja Žižeka "Druga smrt neoliberalizma" predstavljena je večeras u Kinu Europa kroz razgovor autora s njegovim hrvatskim kolegom Srećkom Horvatom i u sklopu Međunarodne konferencije "Kolaps neoliberalizma i ideja socijalizma".

Objavljena prošle godine na engleskom jeziku pod naslovom "First as Tragedy, Then as Farse" (Najprije kao tragedija, zatim kao farsa) knjigu je na hrvatski preveo Srećko Horvat, a objavila ju je zaprešićka izdavačka kuća "Fraktura".

Žižek polazi od tvrdnje da je neoliberalizam u 21. stoljeću "umro" barem dva puta - prvi put 11. rujna 2001. kao politička doktrina, a drugi put s financijskom krizom 2008. kao ekonomska teorija.

Posebice analizira tu drugu "smrt" neoliberalizma i, u skladu s ocjenom koju je nedavno dobio u časopisu "New Republic" da je "najopasniji filozof Zapada", osim kritike trenutačnoga stanja predlaže i alternativu.

Pri tomu, kako je istaknuo, to ne može biti lažna alternativa - kapitalizam ili socijalizam već je komunizam prava alternativa kapitalizmu, odnosno ljevica nema alternativu i jedino nas ona sada može spasiti.

Žižek ipak, kako kaže, nije fanatičan protivnik "države blagostanja" i socijaldemokracije, ali je siguran da su zbivanja kojima smo svjedoci, uključujući i najnovija u Grčkoj, potvrda da se približavamo "nultoj točki" u kojoj kapitalizam više neće moći ponuditi nikakva rješenja.

Rasprava o komunizmu kao alternativi kapitalizmu nastavljena je i na okruglom stolu na kojemu su se Žižeku i Horvatu pridružili ruski filozof Mihail Riklin, egipatski ekonomist Samir Amin, koji sada živi u Senagalu te američki filozof Michael Lebowitz, sada s adresom u Venezueli.

Iako su sudionici okruglog stola bili suglasni da je komunizam alternativa kapitalizmu, imali su različita stajališta o tomu kako će se i kada ostvariti ta alternativa i koliko ima vremena za akciju.

Tako je, primjerice, Lebowitz postavio pitanje je li kriza u Grčkoj kriza u kapitalizmu ili kriza kapitalizma dok je Amin ocijenio da je riječ o krizi kapitalizma koja će za posljedicu imati dva ili tri desetljeća kaosa.

Primjedba iz publike bila je pak ne bi li se za tu alternativu mogao pronaći neki drugi naziv a ne "bremeniti komunizam".

Međunarodna konferencija ''Kolaps neoliberalizma i ideja socijalizma'' danas održava se od 3. do 7. svibnja u sklopu Subversive Film Festivala koji se održava u Zagrebu od 1. do 25. svibnja. (hina/metro-portal)

06.05.2010. 00:05:57
http://metro-portal.hr/predstavljena-knjiga-slavoja-zizeka-druga-smrt-neoliberalizma/39382/