Metro-portal.hr

objavljeno 10.02.2009. 22:17:15
SVEČANA OBLJETNICA

Predstavljena "Izabrana djela" Petra Selema

Proslavljena 167. obljetnica postojanja MAtice hrvatske.

Petar Selem
Petar Selem (Duje Klarić, CROPIX)

Svečanim predstavljanjem "Izabranih djela" Petra Selema, povjesničara umjetnosti, egiptologa, kazališnog redatelja, književnika, prevoditelja, profesora i saborskog zastupnika, Matica hrvatska danas je obilježila 167. godišnjicu postojanja.

Predstavljanju su nazočili i premijer Ivo Sanader, ministar kulture Božo Biškupić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks i francuski veleposlanik u Hrvatskoj Francois Saint-Paul.

Selemova "Izabrana djela" sastoje se od pet svezaka eseja, kritika i zapisa - "Lica bogova" (knjiga egiptoloških studija), "Putopisi putokazi" (o svjetskim kazalištima i umjetnosti), "Dodir Talije" (o hrvatskom kazalištu), "Šum zastora" (o režijskim i scenografskim iskustvima te redateljskom opusu Girogia Strehlera) i "Razum i zanos" (o suvremenoj glazbi i njezinim skladateljima).

"Selem je nasljednik velikih sveučilišnih profesora i intelektualaca koji su potvrdili iznimno široku lepezu svojih interesa, pritom ne zanemarujući lijepi književni jezik" Milan Bešlić, povjesničar umjetnosti

O jezičnom aspektu knjiga govorio je predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, istaknuvši da Selemov jezik, koji povezuje njegove knjige, omogućava da i oni koji nisu stručni u područjima o kojima Selem piše, mogu s lakoćom čitati njegove tekstove.

Akademik Ante Stamać rekao je da je Selem kao redatelj ostao vjeran intelektualnom poslanstvu kazališta i uvijek su mu, za razliku od današnjih trendova, bili važni književna riječ i književnost.

Po riječima autora pogovora Tonka Maroevića, Selem je pisac iznimno širokih problemskih područja i goleme znatiželje s pokrićem nemalih iskustava i znanja. Posebnom vrijednošću "Izabranih djela" smatra potpunu i detaljnu autorovu bibliografiju.

Autor je rekao kako "Izabrana djela" pokazuju da nema razlike između njegova osjećaja hrvatstva i europejstva.

U glazbenom programu nastupile su mezzosopranistica Martina Tomčić i pijanistica Nina Cosseto.

Selemova "Izabrana djela" objavljena su u nakladi Matice hrvatske, a glavna urednica je Jelena Hekman. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 22:17:15
http://metro-portal.hr/predstavljena-izabrana-djela-petra-selema/14794/