Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2010. 15:05:22
POLOŽAJ I RAZVOJ

Predstavljen zbornik radova o Hrvatima u BiH

POGLEDAJTE VIDEO - Milošević i Tuđman dogovorili su podjelu BiH, ponovio je danas svoj stav bivši predsjednik Mesić - reakcije sigurno neće izostati

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Infopunkt.tv)

Zbornik radova sa skupa što su ga 4. studenoga 2009. u Zagrebu organizirali Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo i zagrebački Pravni fakultet pod nazivom "Hrvati u BiH: Ustavni položaj, kulturni razvoj i nacionalni identitet" predstavljen je danas u Zagrebu.

O zborniku su govorili predsjednik Znanstvenoga savjeta Centra "Miko Tripalo" Vlado Puljiz, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Slaven Ravlić, urednik Zbornika Ivan Markešić te bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Puljiz smatra kako je bosansko društvo podijeljeno i konfliktno te da je danas Daytonski sporazum kočnica napretku BiH. "Postoje tri prijedloga za rješenje krize," rekao je dodavši kako jedni zagovaraju sadašnje stanje podjelom na dva entiteta, drugi ukidanje entiteta i centralizaciju, a neki i podjelu na tri entiteta.

Napomenuo je kako se u ovoj knjizi nudi četvrto rješenje, po kojem u decentraliziranoj zemlji sva tri naroda trebaju biti konstitutivni na cijelom prostoru BiH.

Ravlić je naveo kako Stjepan Mesić u zborniku piše da rješenje pitanja BiH nije u stvaranju trećeg entiteta, nego u konstitutivnosti Hrvata na cijelom području, a Ivo Komšić, kako je napomenuo Ravlić, piše o gubljenju konstitutivnosti Hrvata, čije ishodište vidi u HDZ-ovoj politici.

Markešić je istaknuo da je za izlagače na skupu odabrao samo ljude koji su zastupali politiku Hrvatskoga narodnog vijeća (HNV), kojem je na čelu bio fra Luka Markešić, a zastupaju kantonalno uređenje BiH. Markešić smatra kako bi uspostava trećeg, odnosno hrvatskog entiteta u BiH bilo gore rješenje od sadašnje dvoentitetske podjele.

"U Hrvatskoj je jedan dio političke elite smatrao kako velike sile podupiru Miloševićevu politiku osvajanja i podjele BiH," rekao je Stjepan Mesić i dodao kako su onda i u Hrvatskoj neki smatrali da trebaju uzeti svoj dio kolača.

Mesić je ocijenio kako su "naivna Europa i naivni svijet vjerovali da se Milošević bori za Jugoslaviju."

Ustvrdio je kako su na dogovoru u Karađorđevu Milošević i Tuđman dogovorili podjelu BiH po kojoj su Hrvatskoj trebala pripasti područja oko Cazina, Kladuše i Bihaća, s čime se Mesić, kako je istaknuo, nije složio.

Mesić smatra kako bi i sadašnje zalaganje premijera Republike Srpske Milorada Dodika da se u BiH provede popis pučanstva i podijeli imovina enitetima, tim postupcima, nestalo Bosne. "Dodik samo na drukčiji način provodi Miloševićevu politiku," rekao je Mesić dodavši kako i neki hrvatski političari iz BiH potpisuju dogovore s Dodikom.

Mesić je rekao i da je, bez obzira što Hrvatski sabor nije donio odluku o prelasku hrvatskih vojnika u BiH, netko tu odluku donio, pa za nju, kako je rekao, treba i odgovarati.

U zborniku su objavljena izlaganja Stjepana Mesića, Ive Komšića, Šaćira Filandre, Tome Vukšića, Slavka Kukića, Milenka i Marka-Antonija Brkić, Ivana Cvitkovića, Željka Ivankovića, Luke Markešića i Alena Kristića. (hina/metro-portal)

16.04.2010. 15:05:22
http://metro-portal.hr/predstavljen-zbornik-radova-o-hrvatima-u-bih/38011/