Metro-portal.hr

objavljeno 25.09.2009. 06:47:31
Revolucionarno

Predstavljen uređaj koji stvara hranu iz gotovo ničega

POGLEDAJTE VIDEO - Kontroverzni uređaj koji ˝napuhuje˝ životinjske stanice i time stvara pravo meso mogao bi napraviti revoluciju u načinu kuhanja i pripreme hrane.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Electrolux)

Izum nazvan Cocoon, osvojio je prvu nagradu na Electroluxovom natjecanju za najbolji dizajn, a njegov izumitelj Rickard Hederstierna objašnjava: ˝Cocoon može stvoriti 100 posto pravo meso bez potrebe ubijanja životinja i zagađenja okoliša. Promijenit će cijeli pristup prehrani˝.

Premda je generator hrane popularni koncept iz znantveno-fantastičnih filmova, Hederstierna dodaje da bi se pomoću njega mogla izbjeći nestašica hrane kako raste svijetska populacija. Stakleni uređaj koji zapravo kuha već pripremljene paketiće mišićnih stanica, kisika i ostalih sastojaka donijet će i svakodnevnu uštedu na vremenu potrebnom da se pripremi uobičajena hrana.

Član komisije Electroluxa i direktor dizajna, David Fisher, uređaj opisuje kao kontroverzan: ˝Vrlo je bitno da se tehnologija senzibilizira, te se na ovaj način pokušavaju riješiti neki kontroverzni problemi poput nestašice hrane, koji neće samo tako nestati i s njima ćemo se sigurno susresti u budućnosti.˝

Osim Cocoona predstavljeni su i drugi zanimljivi koncepti, od koji će mnogi biti korisni kućanstvima budućnosti. Tako imamo uređaj koji za samo dvije sekunde osuši i izglača rublje, te hladnjak koji teleportira hranu direktno u kuhinju. Do godine 3000. domaćice će moći koristiti i tzv. ˝ leteći hvatač kišnice˝ koji će crpiti vodu iz zraka te vam je direktno servirati. Perilica koja pere rublje uz pomoć sunčevih zraka također je uključena u ovaj sastav.

˝Predstavljeni dizajni su inovativni i uzbudljivi. Naši domovi doživjet će revoluciju idućih 90 godina jer proizvodi prepoznaju ljudske potrebe kako bi se život učinio jednostavnijim i ugodnijim˝ zaključuje Henrik Otto iz Electroluxa.

25.09.2009. 06:47:31
http://metro-portal.hr/predstavljen-uredjaj-koji-stvara-hranu-iz-gotovo-nicega/22859/