Metro-portal.hr

objavljeno 20.11.2009. 17:06:27
HAZU

Predstavljen rukopisni kodeks Lezionario Farnese

Danas predstavljeni 'časoslov' je najznačajnije djelo Julija Klovića na kojem je radilo šest kaligrafa

(Vjekoslav Skledar/Cropix)

Predstavljanje rukopisnoga kodeksa "Lezionario Farnese", napravljena u Rimu između 1550. i 1560. za rimskoga kardinala Alessandra Farnesea i čuvena po bogatim iluminacijama našega "Michelangela za minijature" - slikara i iluminatora Julija Klovića, održano danas u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, doista je bio svečanost knjige, suglasni su bili svi predstavljači.

Posvjedočili su to predsjednik HAZU akademik Milan Moguš, dopisni član HAZU teolog i pjesnik Ivan Golub koji je slušateljima podastro niz podataka o geniju don Julija Klovića, Maurizio Armaroli, glavni ravnatelj nakladničke kuće Franco Cosimo Panini Editore iz Modene koja je prošle godine objavila pretisak, bivši hrvatski veleposlanik u Vatikanu Emilio Marin te urednik talijanskoga časopisa "Alumina" Gianfranco Malafarina.

Akademik Milan Moguš izrazio je zadovoljstvo što Knjižnica HAZU otvara "svoje dveri" baš s predstavljanjem tako izuzetne knjige.

Kako je objasnio akademik Andrija Mutnjaković, tu vrstu poučnih religioznih knjiga u Hrvatskoj rado nazivamo časoslovom pa bi, smatra, bilo uputno da se i ovu knjigu nazove "Časoslov Farnese".

Ukazao je i na činjenicu da je HAZU 2001. kao suizdavač objavila pretisak jednoga drugog "Časoslova Farnese" - molitvene knjige čiji se original nalazi u Pierpont Morgan Libraryju u New Yorku, a koju je također oslikavao Klović za svoga mecenu rimskoga kardinala Farnesea punih devet godina - od 1537. do 1546.

Stručnjaci se slažu da je danas predstavljeno najznačajnije Klovićevo djelo. Tekst lekcionara pisalo je šest različitih kaligrafa, a izvornik se danas čuva i u vlasništvu je New York Public Libraryja. Ima 64 stranice, od kojih je čak 56 iluminirano, a format mu je 33 puta 48,7 centimetara.

Nakladnik iz Modene tiskao ga je kao bibliofilsko izdanje s pozlaćenim minijaturama Julija Klovića u izvornoj veličini. Faksimil je u svemu potpuno vjeran svojem originalu. Ima originalni uvez koji potječe iz 19. stoljeća: crveni baršun s pozlaćenim metalnim kopčama i okovima sa strane, a u sredini se nalazi porculanski medaljon s grbom prijašnjeg vlasnika, engleskog kolekcionara.

Tiskan je u ograničenoj nakladi od 550 primjeraka od kojih je svaki numeriran i ima certifikat. Uz faksimil tiskana je i prigodna knjiga komentara sa znanstvenom obradom Klovićeva djela.

HAZU je, uz novčanu potporu Ministarstva znanosti otkupio primjerak toga djela kako bi hrvatska javnost mogla neposredno upoznati opus Julija Klovića.

Budući da je svečanost završena razmjenom darova - talijanski nakladnik darovao je HAZU još jedan primjerak danas predstavljena časoslova, a HAZU je uzvratio pretiskom časoslova kojemu je bio suizdavač, Knjižnica HAZU tako je postala je bogatija za još jedan rijedak primjerak toga kapitalnog djela.

Na predstavljanju su, među ostalim, bili ministar znanosti Radovan Fuchs, pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić te predstavnici talijanskog i švedskog veleposlanstva. (hina/metro-portal)

20.11.2009. 17:06:27
http://metro-portal.hr/predstavljen-rukopisni-kodeks-lezionario-farnese/26920/