Metro-portal.hr

objavljeno 02.02.2016. 16:55:00
67. DLJI

Predstavljen pretprogram 67. Dubrovačkih ljetnih igara

U sklopu glazbenog programa ove godine festivalskoj publici će se u ciklusu nastupa predstaviti mlade zvijezde, redom laureati prestižnih međunarodnih natječaja

Dubrovačke ljetne igre spremaju dobar program
Dubrovačke ljetne igre spremaju dobar program (DLJI)

Pretprogram 67. festivalske sezone koja će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza predstavio je intendant Dubrovačkih ljetnih igara Mladen Tarbuk u utorak, 2. veljače u sklopu Feste svetoga Vlaha i Dana Grada Dubrovnika u Festivalskoj palači. Potporu Igrama na konferenciji za medije izrazili su ministar kulture Zlatko Hasanbegović, zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

U premijernom dramskom programu festivalsku publiku očekuju izvedbe Shakespearove tragedije Otelo na Lovrjencu te Kafetarije na Stradunu. Engleska i svijet ove, 2016. godine, obilježavaju 400 godina od smrti Williama Shakespearea, a proslavi te velike obljetnice pridružuju se i Dubrovačke ljetne igre postavljanjem Otela u prijevodu Vladimira Gerića i u režiji Ivice Boban. Othella je na Igrama (i na Lovrjencu) 1964. postavio engleski redatelj Stuart Burge, koji je godinu nakon snimio istoimeni film s Laurenceom Olivierom u naslovnoj ulozi. Festivalska publika još pamti i Othella teatra Eimuntasa Nekrošiusa iz Vilnusa koji je gostovao 2002. godine u kamenolomu Dubac.

- Presretna sam što sam nakon više od 10 godina ponovno na Igrama i u Dubrovniku, u kojem sam provela više od 50 godina i gdje sam umjetnički sazrijevala, pa se i sama dijelom osjećam Dubrovkinjom. Cijelo jutro sam provela na Lovrjencu iako napamet znam svaki njegov kutak i mislim da ćemo napraviti jednu moćnu predstavu. Okupljamo i jaku glumačku ekipu. Otela će igrati Dragan Despot, a Desdemonu mlada Anja Đurinović - kazala je Ivica Boban.

Kafetarija Carla Goldonija u prijevodu i adaptaciji Frana Čale jedna je od legendarnih predstava zlatnog doba Igara koja se u režiji Tomislava Radića igrala punih deset godina na Gundulićevoj poljani. Na 67. Igrama redatelj Vinko Brešan svoju će Kafetariju, također u prijevodu i adaptaciji Frana Čale, postaviti na Stradun. Reprizirana će biti lanjska Dubrovačka trilogija Iva Vojnovića u režiji Staše Zurovca, a publiku očekuju i tri dramska gostovanja. Iz Gradskog dramskog kazališta Gavella stiže Molièrov Umišljeni bolesnik redatelja Krešimira Dolenčića, premijerno izveden u rujnu 2015. Ova komedija-balet u tri čina bit će izvedena u parku Umjetničke škole. Sofoklova Antigona - 2000 godina kasnije u režiji Lenke Udovički, ostvarena u produkciji Kazališta Ulysses i MESS Sarajevo festivala te koprodukciji sarajevskog Narodnog pozorišta, predstava je koja pokušava povući paralelu između Sofoklove junakinje i naših prostora, dvadeset godina nakon rata, a premijerno je, uz oduševljenje publike i kritike, izvedena u kolovozu 2015. na Malom Brijunu. Iz Zagrebačkog kazališta mladih dolazi suvremeni komad #radninaslovantigona argentinskog autorskog tima Jazmíne Sequeire i Luciana Delprata u režiji Renate Carole Gatice, koja predstavlja radnju u gradu Tebi, potresenu terorističkim napadom i u njoj mladu i buntovnu internetsku aktivistkinju Antigonu, odlučnu raskrinkati urotu koja se krije iza te tragedije. Predstava je premijerno izvedena u travnju 2015., a na 30. Gavellinim večerima dodijeljena joj je nagrada za najbolju režiju. U sklopu projekta Pisci na Igrama redatelj Ivan Miladinov priprema Dvanaest hodočasnika Gabriela Garcíje Márqueza, kao i djelo Miximilijan i Carlota Milane Vuković Runjić na otoku Lokrumu. Svoju autorsku večer imat će Mate Matišić, hrvatski pisac, skladatelj i glazbenik, dok će Igor Zidić predstaviti svoj najnoviji uradak, monografiju slikara Iva Dulčića.

Za ljubitelje baleta, Dubrovačke ljetne igre u koprodukciji sa Slovenskim narodnim gledališčem iz Maribora pripremaju baletni diptih Preludij za poslijepodne jednog fauna Claudea Debussyja u koreografiji Edwarda Cluga i Carmen Georgesa Bizeta i Rodiona Ščedrina u koreografiji Valentine Turcu, koji će se, uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra, izvoditi na otoku Lokrumu. Opera Maria de Buenos Aires Astora Piazzolle s Dubrovačkim komornim zborim i argentinskim glazbenicima Ce Suarezom Pazom i Fernandom Suarezom Pazom bit će izvedena u parku Umjetničke škole.

- Novost u programu je izlazak iz gradskih zidina i ponovno otkrivanje zaboravljenih mjesta diljem županije. Tako će veliki meksički pijanist i dirigent Enrique Bátiz klavirski recital održati u Franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju, a prošlogodišnji dobitnici Orlanda Kvartet Henschel će nastupiti u Pinakoteci sv. Nikole u Cavtatu. Nadamo se, a sukladno financijskim mogućnostima, da ćemo uskoro moći najaviti i druge izvedbe, po mogućnosti i dramske programe, u drugim mjestima u okolici Dubrovnika - kazao je intendant Mladen Tarbuk.

Odmah na početku 67. Igara, glazbeni program otvara veliko ime - tenor José Cura - kojeg su kritičari često nazivali „četvrtim tenorom" aludirajući na slavna Tri tenora, a koji će na Svečanom otvaranju u režiji Ivana Miladinova, nastupiti kao dirigent i kao pjevač, da bi odmah dan nakon, 11. srpnja ispred crkve sv. Vlaha na gala koncertu izveo najljepše arije. U bogatom glazbenom programu dominiraju klavirski recitali i to s najugledniji domaćim i stranim pijanistima svih generacija. Tako će nastupiti Ivo Pogorelić, Philippe Entremont, Michele Campanella te mladi Andrew Tyson i Aljoša Jurinić, ali i Matija Dedić koji će održati večer u Dvoru posvećenu Arsenu Dediću te nastup Tri klavira i Vivaldi, uz Mateja Meštrovića i Hakana Ali Tokera, poznatog turskog pijanistu, skladatelja i pedagoga. Zbor Hrvatske radiotelevizije nastupit će s dirigentom Tončijem Bilićem, a violinist svjetskog glasa Roman Simović s pijanistom Ratimirom Martinovićem. Ansambl Bečke filharmonije muzicirat će u atriju Kneževa dvora, baš kao i Dubrovački simfonijski orkestar s uglednim dirigentima Amosom Talmonom i Ertugom Korkmazom te solistima: klarinetisticom Marijom Pavlović, fagotistom Pieterom Nuyttenom, violinistom Stephenom Waartsom i violončelisticom Jelenom Očić. Lanjski dobitnici Nagrade Orlando Kvartet Henschel nastupit će sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije na završnom koncertu 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha.

U sklopu glazbenog programa ove godine festivalskoj publici će se u ciklusu nastupa predstaviti mlade zvijezde, redom laureati prestižnih međunarodnih natječaja. Američki pijanist Andrew Tyson može se podičiti nagradama s Natjecanja Queen Elisabeth (2013.) i Géza Anda u Zürichu 2015. Violinist Stephen Waarts također je laureat natjecanja Queen Elizabeth te Menuhin natjecanja 2014. godine dok je ruski pijanist Andrej Gugnin u 2014. osvojio prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju Valsesia u Italiji 2014., godine te Ludwig van Beethoven u Beču 2013. Ukrajinski violinist Alexey Semenenko prošle je godine osvojio drugu nagradu na Queen Elisabeth natjecanju, a pijanistica Inna Firsova dobitnica je nagrada na međunarodnim natjecanjima Zolotyj Leleka i Vivat Musica. Ruski pijanist Yury Favorin dobitnik je nagrada na natjecanjima Olivier Messiaen u Francuskoj, austrijske Fondacije Gyorgy Cziffra i Nikolaj Rubinstein natjecanja za mlade pijaniste, a također je laureat Queen Elisabeth natjecanja. Program mladih glazbenih zvijezda ne bi bio potpun bez Aljoše Jurinića, mladog pijanista rođenog u Zagrebu i finalista 17. međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi 2015. godine. Nakon šest koncerata u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, program će se nastaviti na festivalu Dubrovnik u pozno ljeto

02.02.2016. 16:55:00
http://metro-portal.hr/predstavljen-pretprogram-67-dubrovackih-ljetnih-igara/96301/