Metro-portal.hr

objavljeno 25.03.2009. 16:47:48
HIT

Predstavljen hrvatski dvoručni robot

Tehnolška kreacija pojačati će automatiku u industriji jer može zamijeniti rad 2 do 3 čovjeka.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar, CROPIX)

Projekt temeljen na najmodernijoj robotskoj tehnologiji u Hrvatskoj "Automatska montaža dvoručnim robotom" predstavljen je danas na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Direktor Hrvatskoga instituta za tehnologiju (HIT) Pero Munivrana obavio je redoviti nadzor projekta i o njemu razgovarao s novinarima.

"Robot je tehnološko čudo i nastavak je ranijeg projekta", rekao je Munivrana, dodavši kako ga financiraju HIT i hrvatske tvrtke.

Napomenuo je kako HIT sa dva milijuna kuna financira taj projekt, odnosno složeni robotski sustav, koji bi poput čovjeka trebao obavljati složene operacije montaže.

Ocijenio je kako se radi o top-tehnologiji u svijetu koja će olakšati posao ljudima i pomoći u radu mnogim tvrtkama. Smatra kako će robot osim osnovne namjene, uz stanovita poboljšanja, umnožiti svoje mogućnosti u primjeni.

Bojan Jerbić, profesor Fakulteta strojarstva i brodogradnje, smatra kako će robot pojačati automatiku u industriji jer već sada može zamijeniti rad 2 do 3 čovjeka.

Po njegovim riječima kad se robot poveže u sustav, moći će zamijeniti rad i mnogo više ljudi. Rekao je kako bi povezivanje robota u sustav trebalo završiti 2011. (hina/metro-portal)

25.03.2009. 16:47:48
http://metro-portal.hr/predstavljen-hrvatski-dvorucni-robot/15977/