Metro-portal.hr

objavljeno 07.07.2008. 15:59:50

Predstavljen 10. svezak enciklopedije

Deseti, pretposljednji, svezak Hrvatske enciklopedije od slova Sl do To predstavljen je danas u Leksikografskom zavodu "Miroslava Krleže"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (foto: Davor Pongracic, CROPIX)

Deseti svezak obuhvaća 900 stranica, oko 5500 natuknica u 105 tisuća redaka. Tekstovi su ilustrirani s više od tisuću fotografija, 230 crteža, 20 tablica i 60 karata.

Na 115. rođendan toga velikog hrvatskog književnika i utemljitelja Zavoda, Miroslava Kleže, svezak su predstavili glavi urednik enciklopedije Slaven Ravlić, sociolog Vjeran Katunarić i leksikografski savjetnik akademik August Kovačec. Na enciklopediji je radilo oko 400 suradnika.

Urednik sociologije u enciklopediji Vjeran Katunarić istaknuo je da je ta natuknica vrlo iscrpno obrađena u svesku, predstavlja dvojicu istaknutih hrvatskih sociologa Dinka Tomašića i Rudija Supeka te da se sociologija kao predmet na zagrebačkom Sveučilištu počela predavati od 1906. u isto vrijeme kad i u Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Govoreći o važnosti sociologije, Katunarić je istaknuo kako joj je glavni cilj bio upozoriti na razlike između bogatog i siromašnog svijeta, poticati na socijalnu i kulturnu osjetljivost pojedinih etničkih skupina te izgrađivati snošljivost i zajedništvo među religijama.

Zašto uopće pripremati hrvatsku enciklopediju kad nosimo kinesko ili tursko rublje, jedemo argentinski ili kanadski grah, poljsku govedinu i kalifornijsku ili patagonijsku lignju (a hrvatski radnici ostaju bez posla), zašto jednostavno ne bismo s popustom i po sniženoj cijeni preveli neku enciklopediju koja je dobra Talijanima, Nijemcima, Britancima ili Francuzima, zapitao se Kovačec. Objasnio je kako je vlastita nacionalna enciklopedija važna kao institucija koje povezuje stotine stručnjaka iz nacionalne kulture i znanosti te dodao da vertikalnom i horizontalnom povezivanju kulturnoga i znanstvenoga korpusa treba osigurati kontinuitet.

Podsjetio je na veliku Krležinu ulogu u djelovanju Zavoda i njegovih edicija, poglavito Hrvatske enciklopedije, dodavši da je i sam Krleža započeo rad na "Općoj enciklopediji" JLZ-a te da je glavninu poslova u organizaciji rada povjerio Mati Ujeviću, pokretaču Hrvatske encikolepdije uoči Drugoga svjetskog rata.

Krleža je, podsjetio je Kovačec, predobro znao da se sve ideološke perjanice i politički programi s vremenom istroše, da svakoj vlasti dođe kraj, a stvarna i kulturna znanstvena dostignuća ne gube na vrijednosti bez obzira na okolnosti u kojima su nastale.

Glavni urednik Ravlić istaknuo je da su u desetom svesku obrađene natuknice, primjerice Split, hrvatske regije Slavonija i Srijem, narodi Slovenci, Srbi, Slovaci, hrvatski povjesničari Šidak, Šišić i Smičiklas, političari Supilo i Starčević, kardinali Stepinac i Šeper, književnici A.B. Šimić, Petar Šegedin, enciklopedist Josip Šentija i drugi.

Ravnatelj LZ-a Vlaho Bogišić izrazio je zadovljstvo da je nekoliko velikih izdavačkih pothvata Zavoda pri kraju - Osmojezični enciklopedijski rječnik te Hrvatska enciklopedija koje se 11., posljednji, svezak očekuje dogodine. Bogišić je napomenuo da se priprema leksikon o Marinu Držiću, o 500. obljetnici rođenja toga najvećeg renesansnog komediografa.  (HINA)

07.07.2008. 15:59:50
http://metro-portal.hr/predstavljen-10-svezak-enciklopedije/9552/