Metro-portal.hr

objavljeno 18.05.2010. 12:40:33
PREDSTAVA

Predstava Vodoinstalater u Teatru &TD 26. i 27. svibnja

Komorni balet autorskog dvojca Natalije Manojlović i Gorana Tudora nastao je prema motivima Borisa Viana

Vodoinstalater predstava Boris Vian Goran Tudor Natalija Manojlović Teatar &TD
Vodoinstalater predstava Boris Vian Goran Tudor Natalija Manojlović Teatar &TD (Teatar &TD)

Boris Vian bio je crnohumorni francuski pisac, pjesnik, skladatelj, pjevač, šansonijer, jazz kritičar, inženjer, prevoditelj, pronalazač; uopće malo je područja u umjetnosti ili znanosti koja Viana nisu zanimala i kojima se nije bavio.

Inspirirani Vianovom zbirkom novela "Mravci" autori su složili novu priču; libreto prema kojem će nastati partitura, a prema njoj Vodoinstalater, pojašnjavaju autori.

Kao i svaki balet i Vodoinstalater je kolodvor na kojem se sijeku putevi glazbenog materijala u izvedbi 5 instrumenata, 5 glazbenika i jednog laptopa, s libretom kojeg pokretom tumače 2 izvođačice, 2 izvođača i jedan most.

Vodoinstalaterovi likovi kreću se sivim područjem od igre do plesa kojeg se najbolje može opisati terminom pokret.

Vodoinstalater je potresna priča o mjestima i vremenima koje rat nikada nije zahvatio pa su ona morala zahvatiti njega. To je priča o susjedskim odnosima i povijesti maltretiranja; o vojnicima na konjaku, kurvama u bunilu, o studentima u vodi do koljena i djevojčicama u minskom polju.

Ovaj balet je priča o običnim ljudima koje vianovska percepcija pretvara u čudovišta ili barem čudake.

Major, Garamuche i Noemi vjerojatno su mediokriteti koji tek u percepciji vianovskog lika - studenta - apsolventa nadgrobnog klesarstva postaju izopačene karikature.

Vodoinstalater je crni balet. Ne bi mogao biti bijeli jer su i partitura i libreto crni, a humor ovisi o bojama zastave pod kojom se igra.

O autorskom timu:

Gordan Tudor (1982.), višestruko nagrađivani saksofonist, skladateljskim se radom počeo baviti još prije desetak godina, a posebno se posvetio skladanju tijekom usavršavanja u Nizozemskoj i Francuskoj. Skladao je za saksofon, komorne ansamble, elektroniku, kao i glazbu za dokumentarne i animirane filmove te kazališne i plesne predstave. Njegove su skladbe izvođene u Hrvatskoj, Sloveniji, Austriji, Nizozemskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Češkoj i Americi, a balet Vodoinstalater mu je prvo glazbeno-scensko djelo.

Natalija Manojlović (1978.), plesačica, koreografkinja i dramaturginja, na hrvatskoj plesnoj sceni aktivno djeluje već dugi niz godina, a njezino prvo koreografsko ostvarenje bila je predstava Oprosti, sam' malo (2003.) s kojom je gostovala na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Surađivala je s Kilinom Cremonom, Martinom Soderkampom, Gabrielom Castillom, Irmom Omerzo i drugima. Radila je u EkS-sceni, te kao članica Podmlatka Zagrebačkog plesnog ansambla.

Glume: Dean Krivačić, Ivana Pavlović, Judita Franković, Nino Bokan

Glazbenici: Ana Benić, Goran Jurković, Ivan Batoš, Oleg Gourski, Tanja Tortić

Predstava je na rasporedu 26. i 27. svibnja u polukružnoj dvorani Teatra &TD, u 20h. Cijena ulaznice je 40 kuna/20 za studente.

18.05.2010. 12:40:33
http://metro-portal.hr/predstava-vodoinstalater-u-teatru-and-td-26-i-27-svibnja/40294/