Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2022. 08:30:00
PREDSTAVE

Predstava "Screenagers Vol. 2"

Predstava "Screenagers Vol. 2" Barbare Matijević i Giuseppe Chicoa premijerno u Zagrebačkom plesnom centru

Screenagers vol. 2
Screenagers vol. 2 (Arhiva)

Hrvatsko-francuski autorski duo Barbara Matijević i Giuseppe Chico posljednjih 10-ak godina razvijaju projekte koji se kritički bave digitalnom kulturom i novim medijima, njihovim utjecajem na naš svakodnevni život, te propitivanjem uloge kazališta u suvremenom društvu.

Od 2019. godine, razvijaju novu seriju radova pod nazivom SCREENAGERS istražujući kako produljeno boravljenje ispred ekrana utječe na našu kolektivnu imaginaciju. Uzimajući kao fokus svog interesa mlade ljude koji značajan dio vremena provode surfajući web stranicama, društvenim mrežama, online tutorialima i video igrama, na pozornicu postavljaju životne priče vođene znatiželjom o internetu i kompleksnim mogućnostima koje nam on nudi. Nakon višemjesečnog rada u Kazalištu KNAP, Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb te Zagrebačkom plesnom centru, predstava Screenagers Vol. 2 publici će po prvi put biti predstavljena 23. i 24. lipnja 2022. u 20 sati u Zagrebačkom plesnom centru.

SCREENAGERS Vol.2 je zamišljena kao refleksivni DIY mjuzikl: iz osobnog iskustva i u prvom licu, izvođačica nam predstavlja intimnu kolekciju pjesama o opskurnim emocijama koje osjeća, ali za koje ne uspijeva pronaći riječ u svakodnevnom životu. Njezina je misija kroz pjesme uhvatiti frustracije, boli, radosti i porive koji lutaju njezinom psihološkom unutrašnjosti - unutrašnjosti koja neobično podsjeća na naš umreženi medijski krajolik, a s kojim će se gledatelji tijekom predstave moći povezati putem svojih pametnih telefona. Ukorijenjena u činjenici da su pjesme tradicionalno služile kao repozitorij zajedničkog iskustva, kao način premošćavanja generacijskih jazova, interaktivna predstava Screenagers Vol.2 predlaže zbirku idiosinkratične folk glazbe za digitalno doba koja propituje posljedice kaotične uronjenosti u online sadržaje na našu psihu i našu kolektivnu imaginaciju.

Predstava se izvodi na engleskom jeziku, a namijenjena je mladima od 12 godina naviše i odraslima. Ulaz je slobodan, a nakon izvedbi održat će se razgovori s publikom. Rezervirajte svoje besplatne ulaznice na omnibus.audicija@gmail.com

Barbara Matijević & Giuseppe Chico zajedno djeluju već više od deset godina, a u središtu njihovog rada je odnos između čovjeka, potrošačke tehnologije i medija. Njihove predstave, na razmeđi kazališta, suvremenog plesa i vizualne umjetnosti, predstavljene su u kazališnim, plesnim i filmskim prostorima i festivalima u 35 zemalja Europe, Azije i Latinske Amerike.

Osim Matijević i Chicoa koji potpisuju režiju, koreografiju i tekst predstave, autorski tim uključuje izvođačicu Mateu Bilosnić, kompozitora Nenada Kovačića, dizajnera svjetla Marina Frankolu, tehničkog direktora Viktora Krasnića, animatoricu Martinu Livović, programerku Dubravku Špoljarić, suradnika za glas Fabijana Komljenovića i producenticu Silviju Stipanov.

Predstava nastaje u produkciji Umjetničke organizacije Omnibus (HR) i Premier Stratagème (FR), koprodukciji Théâtre de Choisy-le-Roi, scène conventionnée art et création pour la diversité linguistique te u partnerstvu s Ganz novom kulturom promjene, Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, Zagrebačkim plesnim centrom te Centrom KNAP - Kazalištem KNAP. Predstava se realizira uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreba te europskog programa kulturne mobilnosti i-Portunus Houses. Pilot program i-Portunus Houses provodi, u ime Europske komisije, konzorcij organizacija koje su i same bile pioniri europskih programa kulturne mobilnosti. Koordiniran od strane European Cultural Foundation (Amsterdam), konzorcij i-Portunus Houses uključuje MitOst (Berlin) kao glavnog nositelja mobilnosti i Zakladu Kultura nova (Zagreb) kao voditelja evaluacije i analize.

17.06.2022. 08:30:00
http://metro-portal.hr/predstava-screenagers-vol-2/138189/