Metro-portal.hr

objavljeno 13.02.2008. 21:25:00

Predstava prema Straussovoj operi

U zagrebačkom Teatru &td večeras premijera ‘Arijadne na Naxosu’

U plesnoj predstavi Marjane Krajač nastupaju Andreja Široki, Kiko Lukčec i Iva Korenčić
U plesnoj predstavi Marjane Krajač nastupaju Andreja Široki, Kiko Lukčec i Iva Korenčić

Plesna predstava ‘Arijadna na Naxosu’, nastala prema operi Richarda Straussa, u koreografiji i po konceptu Marjane Krajač, premijerno će biti izvedena danas u Teatru ITD. Dok se Straussov operni materijal raslojava u širokom spektru predloška, a koreografski materijal fokusira na ideologije tijela, predstava na osobni način zatvara krug započet u dosadašnjim radovima Marjane Krajač, stoji u priopćenju ITD-a. Predstavu izvode Andreja Široki, Kiko Lukčec i Iva Korenčić, a dramaturgiju je napravila Ivana Karačonji.

Marjana Krajač jedna je od zapaženijih koreografkinja i autorica nove generacije hrvatske plesne scene. Plesno obrazovanje započela je na Školi za suvremeni ples ‘Ane Maletić’ u Zagrebu, a diplomirala suvremeni scenski ples na Akademiji izvedbenih umjetnosti u Berlinu. Od 2005. živi i radi u Zagrebu te surađuje s umjetnicima domaće i međunarodne plesne scene.

Prva izvedba‘Ariadne auf Naxos’, opera Richarda Straussa, prvi put je izvedena 1912. godine u Stuttgartu. 

‘Ariadne auf Naxos’, opera Richarda Straussa i libretista Huga von Hofmannsthala, prvi put je izvedena 1912. u Stuttgartu.

To je ljubavna priča o Arijadni koja pomaže Tezeju da pobjegne iz Minotaurovog labirinta. Nakon toga zajedno odlaze na Naxos, gdje Tezej izdaje njezinu ljubav i ostavlja je samu na otoku. Kao spasitelj se pojavljuje Bakho, koji njezinu draguljnu krunu baca u nebesa, gdje se ona pretvori u zviježđe. 

Piše: METRO
13.02.2008. 21:25:00
http://metro-portal.hr/predstava-prema-straussovoj-operi/2918/