Metro-portal.hr

objavljeno 07.04.2008. 22:59:15

Predstava ‘Naš dečko’, nova premijera kazališta Gavella

Predstava islandskog pisca Havara Sigurjonssona bit će izvedena u petak

Kazališni komad režirala je redateljica Franka Perković
Kazališni komad režirala je redateljica Franka Perković

Premijera predstave ‘Naš dečko’ suvremenog islandskog pisca Havara Sigurjonssona, u režiji Franke Perković bit će izvedena ovog petka u zagrebačkom kazalištu Gavella.

Havar Sigurjonsson, pisac s Islanda, neko vrijeme dramaturg i redatelj Nacionalnog kazališta te kolumnist najjačih islandskih dnevnih novina, ne piše o temama koje su isključivo lokalne, već uspijeva progovoriti univerzalnim dramskim glasom, dajući nam mnogo razloga da smatramo kako podjela na više ili manje značajne književnosti ne postoji.

Postoje samo tekstovi, dobri ili loši. Iz Gavelle napominju kako je ‘Naš dečko’  sjajno napisana drama, jasna, britka i točna. Pri tome je tema homoseksualnosti samo jedan od jednakopravnih segmenata ovog teksta, kojeg zapravo zanima rastaviti odnose unutar jedne obitelji, zaviriti u njezine mehanizme te se suočiti s njezinom patologijom.

PostavaU predstavi ’Naš dečko’ igraju Darko Milas, Marina Nemet, Franjo Dijak i Ozren Grabarić.  

Ovom predstavom kazalište Gavella želi progovoriti o problemima koji bez sumnje dodiruju i prožimaju svakog čovjeka 21. stoljeća, želi glasno izreći pitanja na koja nas je strah potražiti odgovore.

Četvero glumaca teatra u Frankopanskoj, Darko Milas, Marina Nemet, Franjo Dijak i Ozren Grabarić,  ispričat će posve običnu priču premreženu svakodnevicom na kazališno-nekazališni način. Jer kad se to uspije, briše se i granica između onih što izvode i onih koji to izvođenje promatraju, a to je jedna od naljepših moći kazališta.

Dramaturg predstave je Dubravko Mihanović. (METRO) 

07.04.2008. 22:59:15
http://metro-portal.hr/predstava-nas-decko-nova-premijera-kazalista-gavella/5510/