Metro-portal.hr

objavljeno 09.01.2010. 10:49:01
PRIČE S PRISAVLJA

Predsjednik Uprave Vjesnika postaje glavni ravnatelj HRT-a?

Franjo Maletić spominje se kao glavni favorit za nasljednika Vanje Sutlića, ali čini se kako bi mogao imati veliku konkurenciju

(Arhiva)

U ponedjeljak 11. siječnja točno u ponoć istječe rok za podnošenje kandidatura za glavnog ravnatelja HRT-a, a prijave će biti otvorene na sjednici Programskog vijeća HRT-a 19. siječnja, kada će se utvrđivati jesu li valjane, odnosno odgovaraju li uvjetima iz natječaja za izbor glavnog ravnatelja.

Vijeće će nakon razgovara s kandidatima čije ponude budu valjane na posebnoj sjednici tajnim glasovanjem dvotrećinskom većinom, odnosno s (potrebnih) osam glasova birati novog glavnog ravnatelja na razdoblje od četiri godine.

Procedura izbora glavnog ravnatelja HRT-a trebala bi biti završena u roku od 45 dana od dana otvaranja prijava. Naime, u tom roku Programsko vijeće trebalo bi obavijestiti podnositelje prijava o izboru. Ne izabere li Vijeće novog ravnatelja bit će raspisan novi natječaj za izbor glavnog ravnatelja HRT-a.

Najveći favorit za poziciju glavnog ravnatelja na Prisavlju je Franjo Maletić, predsjednik Uprave Vjesnika d.d. koji je, prema pisanju Jutarnjeg lista, navodno osoba koja odgovara HDZ-u te gotovo svima poželjan nasljednik Vanje Sutlića.

Na HRT-u se pak najčešće spominje ime Domagoja Božidara Burića, sadašnjeg direktora programa HRT-a, kojeg u kandidaturi za mjesto glavnog ravnatelja navodno podržava član Vijeća Siniša Grgić  čiji je utjecaj u Vijeću velik.

Jutarnji piše kako se pretpostavlja da će se na javni natječaj javiti i Marijan Kostrenčić, menadžer koji je radio u Ingri i Ini, bio pomoćnik ministra vanjskih poslova, a široj javnosti najpoznatiji je postao u vrijeme privatizacije Večernjeg lista. Upućeni tvrde da će svoje prijave predati i Marijan Jurleka, još jedan bivši član Večernjeg lista. Nagađa se da će se na natječaj javiti i Duško Radić s Hrvatskog radija, Nikola Kristić s HTV-a, kao i Ivanka Lučev, bivša ravnateljica Hrvatskog radija, koja navodno ima jaku potporu unutar HRT-a. Molbe bi do ponedjeljka navodno trebali predati i scenarist i redatelj Ognjen Sviličić, direktor Istarske razvojne agencije Darko Lorencin, a moguće i Josip Popovac, sadašnji v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, koji također ima jaku potporu članova Vijeća HRT-a.

09.01.2010. 10:49:01
http://metro-portal.hr/predsjednik-uprave-vjesnika-postaje-glavni-ravnatelj-hrt-a/30307/