Metro-portal.hr

objavljeno 20.02.2010. 17:35:00
Koliko je dobro biti "moralan"

Predsjednik republike se javno odrekao savjetnika zbog nepostojećeg skandala

Je li novom hrvatskom predsjedniku bitnija sitnica u vlastitoj reputaciji od ugleda svog nesuđenog suradnika? Što to govori o njegovoj pravednosti i moralu?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (mrak.org)

Hrvatska je dobila predsjednika koji si je gotovo istetovirao "PRAVDA!" na čelo. Kad bi ga u kampanji pitali za vanjsku politiku, odgovorio bi u 2 rečenice i opet izmantrao "Ja sam pošten! Nova pravednost! Moral! Etika!", vjerojatno se štreberski držeći papirića s uputama koje su mu ispisali PR savjetnici.

Nemoć

No, kako to biva u svakoj bajci, desi se zaplet. Tako je i naš vrli novi predsjednik nakon sukoba oko odabira svojih tjelesnih čuvara popustio pred pritiscima ministra unutarnjih poslova, iako su i on sam i predsjednik njegove stranke izjavljivali da se radi o pokušajima špijuniranja budućeg predsjednika Republike. Time ne samo da se pokazao nemoćan i slab politički, nego je posredno izložio sve interese ljudi koji su ga izabrali na milost politički moćnijima od sebe, (naizgled) ugrozivši vlastitu privatnost i neovisnost. 

Pravednost, ne odlučnost!

Nakon toga, u govoru s odličnim kritikama također je štreberski odradio inauguraciju, obećavajući nam bolju i pravedniju budućnost, dok je istovremeno gledao ispred sebe glavnog državnog kriminalca, Ivu Sanadera i glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića!

Podsjećamo, Sanadera su se javno odrekli članovi njegove vlastite stranke tvrdeći da je iznimno korumpiran. Mladen Bajić je glavni državni odvjetnik koji je sve dosadašnje Sanaderove afere propustio istražiti odnosno procesuirati!!!

Dakle, ne samo da ih je Ivo Josipović gledao u oči, nego ih je gledao kako sjede, jedan pored drugog.

Ako ste osoba koja ima smisla za humor, možda ćete pomisliti kako nam je netko iz njegovog tima htio nešto sugerirati smišljajući plan sjedalica. Znate kako je to, morate paziti da se ne nađu sdpovac i hdzovac kako sjede blizu i ugodno čavrljaju i time nenamjerno naruše imidž nesnošljivosti te dvije stranke, uz mnoge druge finte i problemčiće tog tipa. Može vam to čak biti i malo smiješno. Ali onda biste se mogli sjetiti da je količina novaca koju je Mladen Bajić propustio vratiti državi iz ruku kriminalaca još i veća od navodnih milijardi kuna za koje je navodno odgovoran Ivo Sanader. I onda biste mogli shvatiti koliko je zapravo porazno što je prvi potez predsjednikova tima prema sankcioniranju upropaštavanja države i izdaje nacionalnih interesa manifestiran zezanjem s rasporedom stolica. Kao da pričamo o krađi bombona u trgovini.

Ipak, možete biti realni i shvatiti da to ipak nije predsjednik Mesić i da tu nema humora i viceva, da nisu planirano smješteni jedan pored drugoga, nego su tako svojevoljno sjeli. Kakve li samo poruke svim hrvatima. Naravno da je Ivo samo pročitao svoj govor o korupciji, budućnosti, svim i svakakvim frazama i pojmovima. Naravno da se nije dotaknuo nikoga u publici, ipak on nije jako hrabar čovjek, ili nije jako iskren sa svim tim frazama.

Čovjek se po djelu poznaje

A mogli smo se načitati iznimno ozbiljnih i krucijalnih analiza predsjednika Josipovića i u raznim popularnim medijima ovih dana. Neki "novinari" su zaključili kako je iznimno dobro odabrao - kravatu. Drugi su ga vrckasto prozivali za štreberski stil odijevanja. Sve u svemu, trebali bismo navodno biti sretni i zadovoljni, jer nije imao obrve duže od trepavica, i nije pričao viceve. Dobro će nas predstavljati kroz fotografije za strane medije. Dostojanstveno izgleda.

Pošto su ti relevantni mediji kvalitetno i podrobno izanalizirali sve bitne aspekte Josipovićeve odjeće, mi se ovdje ne moramo više zamarati, jer nemamo nikakvog iskustva u tim važnim novinarskim temama.

Ali, na našu sreću, isti su propustili na jednako kvalitetan način objasniti i rastumačiti još jedan, jednako bitan aspekt useljenja novog predsjednika na Pantovčak. Radi se o gospodinu Marku Rakaru, i njegovom "slučaju".

Gospodin dotični

Navedeni gospodin autor je najpopularnijeg hrvatskog bloga mrak.org, poduzetnik, pokretač nekih nagrađivanih projekata i politički aktivist. Neki od njegovih projekata su:

Navedeni projekti su za jednog pojedinca i aktivista koji ih radi neovisno i samostalno polučili izniman uspjeh i ostvarili razna priznanja. Dok nije bio politički aktivan, bio je hvaljen, tako da ćemo samo referencirati Jutarnji list na tu temu: "Hrvatska bez poštenih izbora", "Pollitika.com dobila europsku nagradu za eDemokraciju", a čak su i doslovno kopirali njegove tekstove: "Vukovarski bloger u dužničkom ropstvu bivšeg gradonačelnika".

Uz to, Marko je čak pozvan na TED konferenciju, koja je periodično okupljanje cremme de la cremme svjetskih vizionara, vođa, znanstvenika (iako nažalost i nekih podobnih političara). Da biste vidjeli koliko je kvalitetna, nedostupna i bitna ta konferencija, preporučamo da pregledate video snimke prezentacija koje redovno objavljuju na svojim stranicama. Dakle, Marko je prvi i jedini Hrvat u posljednjih 25 godina postojanja tog događanja koji je pozvan sudjelovati.

Skandal

Kako mu sve to nije dovoljno, Marko je bio i član izbornog stožera dr. Ive Josipovića odgovoran za informatička/tehnička pitanja i komunikaciju stožera putem interneta. Postao bi i zamjenik predstojnika ureda predsjednika republike, da se nije dogodio skandal u kojemu se otkrilo kako je Markova tvrtka Prius nakon propasti ostala dužna državi gotovo milijun kuna u porezima i doprinosima.

E sad, vi meni objasnite zašto je u Hrvatskoj odjednom skandal kada neka tvrtka propadne. Nama nikako nije jasno. Podsjećamo, poduzetnici se u Hrvatskoj bore protiv enormnih cijena rada i poreznih davanja, monopolizma, nepotizma, političkog reketa, prisiljavanja na nelegalne aktivnosti i u konačnici kao posljedicu impotentne i suicidalne politike - očajnog i umirućeg tržišta na kojemu zarađuju kruh.

Sjetite se samo cijelog niza propalih tvrtki kojima je država upravljala i koje su ostale dužne gomilu doprinosa i poreza, a njihovi direktori si isplaćivali enormne, nadrealne nagrade za svoje "zasluge". Ima li iti jedna veća državna tvrtka u kojoj broj afera ne prelazi višestruko broj zaposlenih u upravi? I to govorimo samo o onim aferama koje je politička kasta dopustila da budu objavljene.

Marko je u tom slučaju postupio iznimno moralno, i to toliko moralno bismo se mogli okladiti u 30-godišnji kredit da bi se jedan ili nijedan čitatelj ovog teksta ponio tako, koliko god moralna i pravedna karaktera bio. Marko se nakon propasti tvrtke osobno zadužio u iznosu od cca milijun kuna pola milijuna kuna kako bi otplatio zaostale dugove. Podsjećamo, prema hrvatskim zakonima - direktor ili vlasnik tvrtke nije odgovoran vlastitom imovinom za sudbinu tvrtke, osim u slučaju da je namjerno oštetio istu. On svoju tvrtku sigurno nije namjerno oštetio, dapače. Više o tome zašto je tvrtka propala napisao je i sam, te je iako u rukavicama i gospodski ukazao upravo na one probleme koje smo ovdje već spomenuli.

Osjećamo se dužnima razjasniti još jednu stvar, naime Marko nije utajio porez, kako je to prljavo insinuirao Jutarnji list u naslovu svog članka. Naravno, kad je članak objavljen i učinio planiranu štetu, naslov su promjenili, pa sad umjesto "Najradije bih propao u zemlju zbog utaje poreza" piše "Najradije bih propao u zemlju zato što nisam platio porez". Možete pri posjetu navedenom članku obratiti pažnju na url adresu istoga, u kojoj su ostali tragovi originalnog naslova.

Zamjerio se

Nekoliko dana prije inauguracije predsjednika, medijima je odaslan anonimni email u kojemu se gdina Rakara optužuje da je namjerno doveo svoju tiskarsku tvrtku u propast. Kako molim? Namjerno doveo svoju tvrtku u propast, a kao uvod u taj gnjusni čin je što, zaposlio 50ak ljudi, nabavio nekolicinu strojeva velikih i skupih gotovo kao tenkovi, radio danonoćno i čak toliko dobro da je dobio i iznimno svjetsko priznanje struke?

Očigledno se gospodin Rakar zamjerio nekim interesnim grupacijama u državi. Vjerovatno je krenulo s popisom birača kojeg niti jedan državni organ nije objavio, očigledno da ne ugrozi interese političke stranke koja je tim popisom najviše manipulirala, i što je danas sasvim izvjesno, lažirala rezultate gotovo svih dosad održanih izbora.

Markov grijeh je vrlo vjerojatno bio i taj što je godinama inzistirao i na kraju i uspio u zahtjevu da državni organi javnosti ustupe državni proračun u excell formatu, kako bi ga se moglo kvalitetno analizirati. A ako želite utopiti neprirodno veliku sumu novaca pod određenu besmislenu i nevidljivu stavku proračuna, to ćete puno lakše sakriti na beskonačnom ispisu proračuna na papiru, nego u ovakvom digitalnom formatu.

Uvjereni smo da je treća, ali vjerojatno ne i posljednja stvar koju je napravio "krivo" bila politička aktivacija kroz Ured predsjednika Republike. Na tom mjestu, s obzirom na dosadašnji renome, Marko bi gotovo sigurno krenuo ispravljati krive drine, a s te pozicije imao bi i puno više prilike da ih ispravi. Ali ako se vaš septički otpad izlijeva u tu krivu drinu, onda ćete se vjerojatno svojski potruditi da ju netko ne ispravi, kako vam vaš izmet ne bi ostao blizu. Onda bi cijeli "komšiluk" znao zbog koga smrdi.

Moralno neprihvatljiv ili pravno neprihvatljiv?

S obzirom da je iskazao neviđenu razinu osobnog integriteta, a upravo je nedostatak istoga rak rana hrvatske države od prvog dana kad je stvorena i možda čak i čavao u lijes iste te države u nadolazećem stoljeću, Marko je upravo primjer osobe kakvu bismo trebali gurati na što više pozicije na kojima može učiniti više dobrih stvari.

Toga je vjerojatno svjestan i Ivo Josipović, koji do sada nije iskazao niti jedan posto zalaganja za boljitak društva niti je zasad došao do koljena Markovim postignućima u tom smislu. Na žalost po nas i po našeg novog predsjednika, on se pokazao kao legalist i populist puno više nego hrabar i moralno ispravan čovjek. Jer moralno ispravan i hrabar čovjek će se uvijek zauzeti za ono što vjeruje i za ljude koji vrijede.

Ivo Josipović to očigledno neće. Možda bi mu i prošlo opravdanje da je za naglo otkazivanje suradnje Marku Rakaru razlog Josipovićevo uvjerenje da ne može biti dužnosnik onaj tko je dužan porez državi, da to ustvari nije čista konstrukcija. Marko nije dužan državi osobno, kako smo već utvrdili, no svejedno će platiti i taj dug. Dakle, Josipović je u toj izjavi pokazao:

  • da je populist kao i Mesić, da će napraviti i reći bilo što samo da on sam bude popularan i da si ne umrlja ugled
  • da ne pozna zakon (insinuirajući osobnu odgovornost za porezni dug)
  • ili u drugom slučaju, najgorem ali i najvjerojatnijem (pošto je po profesiji odvjetnik i profesor na fakultetu) da pozna zakon, ali je namjerno slagao već prvog dana svoga mandata

Pravednost

Rekli bismo da je ovo svojevrsan poraz "Nove pravednosti". U biti, poraz je to samo Ive Josipovića osobno, jer je pokazao da je njegova "Nova pravednost" notorna izmišljotina PR agenata njegovog izbornog tima. A i sam naziv to otkriva, jer:

Pravednost je pravednost i ne može ju se redefinirati ili nanovo izmisliti. Ili si pravedan i moralan, ili nisi. Možeš promjeniti sebe i postati moralniji, ali pravednost ne može biti nova ili stara, ona jednostavno jest ili nije.

Sad barem znamo što očekivati od novog predsjednika u narednih 5 ili više godina. Možda nas i ugodno iznenadi. Kažu da uvijek poslije kiše dođe sunce, makar je kod nas ovdje oblačno i tmurno već nekih dvadeset godina a odnedavno su i poplave krenule. Ti prognostičari stvarno veze nemaju...

P.S. Kako je gdin Rakar i sam potvrdio, pozvan je da bude gostujući predavač na uglednom američkom sveučilištu Yale. Njima nije bitno da li ima diplomu ili propalu tvrtku iza sebe, nego da li je stručan, vrijedan i moralan, te vjeruju da je poželjna osoba da utječe na buduće generacije elite američkog društva.

Dakle, rekli bismo gospodinu Josipoviću "Au contraire"!


Piše: Mrcina
20.02.2010. 17:35:00
http://metro-portal.hr/predsjednik-republike-se-odrekao-savjetnika-zbog-navodnog-skandala/33620/